Londýn

Londýn Zdroj: Profimedia.cz

5 věcí, které musíte vidět nebo udělat v Londýně

Udělejte si výlet. Londýn je vylidněný, ceny hotelů po začátku olympiády padly na minimum a město se má pořád čile k světu.


1. Dobře se ubytujte

Což v praxi znamená sehnat laciný čistý hotel na dobrém místě, protože pokud nemáte opravdu dost peněz nebo to neplatí váš zaměstnavatel, nic dalšího nepotřebujete. Osobně už deset let pravidelně bydlím v rodinném penziónu Gosfield House, což je kousek od stanice metra Oxford Circus i Regent’s Park v západní části centra Londýna. Ideální pro běžného turistu. Pokud byste chtěli bydlet v ultratrendy východním Londýně, je pro vás ideálním místem dražší, ale také ultratrendy Hoxton Hotel.

 

2. Jděte do Bottega Prelibato

Malá rodinná restaurace v Shoreditch na 45 Rivington Street s výbornou obsluhou a domácí italskou kuchyní. Většinou je zcela plná, zároveň plní i funkci galerie a reprezentuje vše, o čem je momentálně Shoreditch. Je trendy, je cool a žije to tam, že nechápete.

 

3. Jděte na výstavu

Kousek od Bottega Prelibato najdete Hoxton Square a v ní jednu ze „série“ galerií White Cube. Ty patří galeristovi Jayi Joplingovi, který vydělal peníze především na Damienu Hirstovi a bratrech Chapmanech. Ne všemu, co tu vystavují, možná budete rozumět (což často nebude vaše chyba), rozhodně o tom ale budete moci vést chytré řeči ve společnosti, protože už poměrně dlouho platí, že umění, jež se objeví ve White Cube, prostě je cool.

 

4. Jezděte na kole

Systém veřejných půjčoven kol, kterému se v Londýně přezdívá Boris Bikes, je jeden z nejlepších v Evropě a poslední rok je rozsáhle rozšiřován. Permanentku na kolo si celkem snadno pořídíte už za pět liber, přičemž jízdy do půl hodiny jsou zadarmo. Boris Bikes se budeme věnovat v jednom z příštích čísel tištěného Reflexu.

 

5. Jděte do hospody

Hospody jsou základem zdejší kultury, a protože hospody jsou i základem kultury české, je to něco, čemu byste se měli v Londýně věnovat. Mnoha cenami ověnčená hospoda The White Horse On Parsons Green je dokonalou esencí všeho, co od londýnské hospody chcete. Je tu dobrá atmosféra, kterou neničí snobové ani turisté, a je tu neuvěřitelný výběr piv všech druhů, jež v Anglii vyrábějí.

 

Trochu blíže centru, vlastně kousek od ambasády České republiky u Notting Hill Gate, přesněji na 119 Kensington Church Street, najdete výstavní hospodu Churchill Arms. Koncept, jenž přináší dohromady thajskou kuchyni a tradiční koncept anglické hospody. Pokud jste fanoušci impéria nebo Winstona Churchilla, bude se vám tu líbit. Je to mimochodem jedna z mála dobrých hospod ve čtvrti Notting Hill.

 

Sledujte Luďka Staňka na Twitteru: twitter.com/LudekStanek