Sbohem, metro.

Sbohem, metro. Zdroj: Asistence.org

Kolem metra na Národní třídě zítra projde smuteční průvod. Proč?

Na dlouhé dva roky se dnes o půlnoci uzavře metro na stanici Národní třída. Zítra se poblíž něj odehraje pozoruhodný happening.


Stanicí metra Národní třída se denně přepraví 41473 lidí (údaj z roku 2008). Ti teď budou muset hledat dlouhodobou náhradu, protože stanice  se na dva roky odmlčí kvůli stavbě nové čtyřmiliardové administrativní budovy od firmy COPA Group. Naštěstí nedojde k původně hrozícímu omezení provozu na tramvajových zastávkách Národní třída.

 

Situace i tak vyvolala kritiku veřejnosti. Po jejím nátlaku investor nejdříve tvrdil, že stanici zavře jen na rok, nakonec se lhůta opět prodloužila a nyní se mluví o 24 až 26 měsících.

 

Ačkoli další stanice metra jsou poblíž, zrušení metra má velmi negativní dopad například na vozíčkáře. Proto se občanské sdružení Asistence rozhodlo uspořádat zítra v 10:30 dopoledne happening, kterým chce na problém upozornit. Sraz proběhne u výtahu pro vozíčkáře v ulici M. D. Rettigové. Proč jim uzavření stanice vadí?

 

"Národní třída je jedna z mála stanic metra v centru Prahy, která má výtah, tudíž je vhodná i pro vozíčkáře," vysvětluje Erik Čipera z Asistence. "Dalšími takovými jsou na trase B až Florenc a Smíchovské nádraží (k dnešnímu dni obě mimo provoz!)."

 

Na to upozorňuje další program: za zvuků smuteční kapely půjde průvod přes další barierové zastávky Můstek a Náměstí republiky směrem ke stanici Florenc, kde je obvykle nejbližší bezbarierová stanice na trase B. Nyní je tedy výtah rozbitý i tam, což je skoro symbolické...

 

"Předvolební sliby zůstaly jen na papíře," píše se na facebookové pozvánce. "Vedení Prahy neplní své sliby, letos měl být otevřen nový výtah na Můstku, příští rok na Andělu a další rok na I.P.Pavlova. Místo toho ale budeme dva roky bez Národní třídy a Můstek se dočká snad v roce 2014," dodává Erik Čipera.

 

"Když k tomu domyslíme, že se na vozíku nedá použít tramvajová zastávka Lazarská (měla být upravena minulý rok!), vychází nám z toho, že původní programová priorita se někam vytratila. V Praze nic neobvyklého, což ale není důvod k apatickému přijímání této skutečnosti..."

 

Sbohem, metro.Sbohem, metro.|Asistence.org