Krypta  v chrámu svatých Cyrila a Metoděje, nyní památník parašutistů, kteří zde podlehli obrovské přesile nacistů

Krypta v chrámu svatých Cyrila a Metoděje, nyní památník parašutistů, kteří zde podlehli obrovské přesile nacistů Zdroj: Jan Šibík

Výstava speciálu Reflexu Terč Heydrich v chrámu svatých Cyrila a Metoděje
Ondřej Havelka a Melody makers
Výstava speciálu Reflexu Terč Heydrich v chrámu svatých Cyrila a Metoděje
Šéfredaktor Reflexu Ivan Hamšík a generlní ředitelka Ringer Axel Springer CZ Libuše Šmuclerová zdraví generála Jaroslava Klemeše
Svíčku na památku padlých parašuistů zapaluje ministr obrany ČR Alexande Vondra
13
Fotogalerie

Reflex v živém vysílání ČT připomněl památku parašutistů i jejich pomocníků

Pietní akt na počest hrdinů, organizovaný naším časopisem, byl velice dojemný.

 

V neděli  v pět hodin odpoledne se časopis Reflex dostal do hodinového přímého přenosu ČT a tentokrát nešlo o to, že bychom přišli s novinářským sólokaprem.

 

V chrámu sv. Cyrila a Metoděje se uskutečnilo pietní setkání k uctění památky československých parašutistů a jejich posledního boje s nacistickou přesilou před 70 lety, které náš časopis spolu s Vojenským historickým ústavem inicioval. Je to logické, bojiště z 18. června 1942 měl v hledáčku i speciál Reflexu Terč Heydrich, jímž vyvrcholil seriál článků věnovaných právě dramatickému období protektorátu let 1941 a 1942.

 

 

V neděli v podvečer se pravoslavném chrámu potkali Svatobořické děti, potomci obětí hrdinů heydrichiády, představení pravoslavné církve, vojenští veteráni i současní vojáci, kteří se hlásí k odkazu československých parašutistů. Ve vzduchu se vznášela vzpomínka na popravené příbuzné parašutistů i těch, kteří jim pomáhali: jejich téměř tři sta jmen zaznělo v závěru programu.

 

Video placeholde
Reflex připomněl památku parašutistů • Reflex.cz

 

Diváci s pohnutím celou hodinu sledovali audiovizuální program s hudbu Melody Makers Ondřeje Havelky, málo vídané záběry z výcviků našich vojáků v Británii, vyznání pamětníků, uctění památky před několika dny zesnulého veterána-parašutisty Roberta Matuly, jakož i předání nejvyššího resortního vyznamenání Zlatá lípa za zásluhy o ochranu lidských práv „svatobořické“ Ireně Hešové z rukou ministra obrany Alexandra Vondry. Setkání se zúčastnil i poslední žijící účastník výsadků nad územím protektorátu generál Jaroslav Klemeš.