The Avengers

The Avengers Zdroj: Marvel

Co by se stalo, kdyby byli Avengers opravdoví? V New Yorku by napáchali škody za 160 miliard dolarů

Filmový trhák Avengers, který přenesl na plátno svět plný superhrdinů a superpadouchů, přinesl další spektakulární destrukci New Yorku. Jedna firma si dala tu práci a vypočítala, kolik by stálo, kdyby "kdyby" nebylo jen "kdyby".

 

New York je jedno z virtuálně nejvíce zkoušených měst na světě. V řadě akčních a sci-fi filmů dostává hodně zabrat. Pro diváky je to zajímavá a fascinující podívaná, která jim umožňuje zažít zkázu míst, které dobře znají, a neriskovat přitom nic než špatný popcorn v kině.

 

Aktuální filmový hit Avengers není výjimkou. Firma Kinetic Analysis Corporation si ale položila nečekanou otázku: jaké škody by taková zábava způsobila? Využili na to svůj počítačový model a došli k závěru, že celkové náklady by byly 160 miliard dolarů.

 

"Škody způsobené invazí by byly mezi 60 a 70 miliardami dolarů, se sekundárními ekonomickými následky kvůli odklízení škod, likvidaci obchodů, přerušení služeb atd, které způsobí škodu dalších 90 miliard dolarů. Oběti by byly nepochopitelně v tisících. Proto odhadujeme celkový ekonomický dopad na minimálně 160 miliard dolarů," tvrdí se v analýze.

 

Film vydělal během premiérového víkendu rekordních 200 milionů dolarů. Kdyby tímto tempem pokračoval, za nechelých sedm let by uhradil i svou hypotetickou zkázu New Yorku.

 

Jak by se aktuální destrukce New Yorku popasovala s reálnými katastrofami?

  1. Avengers = 160 miliard dolarů
  2. Zemětřesení v Kóbe = 140 miliard dolarů
  3. Tsunami v Japonsku 2011 = 122 miliard dolarů
  4. Hurikán Katrina = 90 miliard dolarů 
  5. Útok 11 září 2001 = 30 miliard dolarů (celkový dopad 83 miliard)