Přestavení Blonďatá bestie II v pražském A-studiu Rubín

Přestavení Blonďatá bestie II v pražském A-studiu Rubín Zdroj: Tomáš Tesař

Blonďatá bestie se stěhuje. Pitoreskní česká politika dostane svůj pravidelný kabaret

Pro velký úspěch se stěhuje představení Blonďatá bestie, zaznamenávající autentické dění na české politické scéně, z A Studia Rubín o sto metrů výš, do Baráčnické rychty. Z představení se tu stane pravidelný kabaret.

„Poprvé jsme Blonďatou bestii II — kus od soudu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou — hráli na Květnou neděli a od té doby ještě devětkrát,“ říká režisér Tomáš Svoboda.

 

Ten spolu s hereckým souborem A Studia Rubín přivedl vloni na jeviště českou politiku v první verzi Blonďaté bestie. Divadelní představení tehdy tvořil přepis dnes už legendárních odposlechů, jež pořídila politička Kristýna Kočí.

 

„Netváříme se jako noviny, jsme divadlo, nicméně soudní přelíčení s Bártou a Škárkou bylo tak pitoreskní, že jsme každé další představení aktualizovali o zprávy z něj. Dávno nebylo jasné, jak soud rozhodne, ale představení byla do posledního místa vyprodaná. Rozhodli jsme se proto, aby z představení vznikl pravidelný politický kabaret se zavedenými rubrikami, jehož každý díl bude originál,“ vysvětluje Svoboda.

 

Video placeholde
Blonďá bestie • Tomáš Tesař

 

„Právě teď bych rád napsal scénku ,47 omluvenek‘ o tom, jak senátoři nedorazili do práce v den, kdy se měla projednávat jejich imunita,“ říká režisér Tomáš Svoboda.

 

„Dosud jsme věnovali představení Kristýně Kočí, později Jaroslavu Škárkovi, Vítu Bártovi a myslíme si, že ta maličká strana už si své místo na divadelních prknech zasloužila a odsloužila a že by teď měli v kabaretu Blonďatá bestie dostat prostor další,“ dodává.

 

 

Ti, kteří se na prkna divadla Rubín dosud propracovali, mají jednoho společného jmenovatele: „Nějaký hrozný politický průser.“ Dosud se v Rubínu objevili například Irena Obermannová, Aleš Hušák či Roman Janoušek a Pavel Bém.

 

„Momentálně jsou horkými kandidátkami čtyři manželky politiků, jež vydělávají na burze milióny a nikdo nechápe, jak je to možné,“ láká na kabaret Blonďatá bestie režisér Svoboda.

 

Politikové, kteří se poslední dobou jeví jako ti, již se chtějí stát součástí českého show-businessu, tedy dostanou konečně prostor v Baráčnické rychtě, Tržiště 23/555, Praha 1-Malá Strana.

 

Sál se mimochodem tedy nachází pár set metrů od Sněmovní ulice, kde sídlí Poslanecká sněmovna České republiky, a též od nedalekého Valdštejnského náměstí, kde sídlí Senát.