Opilá zvířata

Opilá zvířata Zdroj: Profimedia.cz

Co s ožralými a nafetovanými zvířaty?

Jistě znáte výrok: „Vždyť jseš ožralý jako prase!“ Rovněž víme, co to znamená, když má někdo „opici“. Není to náhodou. Tak jako u lidí, tak i ve světě zvířat se nacházejí notoričtí alkoholici. Již tradičně jsou největšími ochlasty prasata a opice. Dalo by se tedy říci, když má opilý člověk opici, má opilá opice člověka a prase je ožralé jako člověk!

Vynikající závodní chrt Blue Diamond (Modrý diamant) z chovatelské stanice Inventum byl skvělým závodníkem. V srpnu 2007 na mistrovství světa v nizozemském Geldropu se stal dokonce mistrem Evropy. Porazil svého francouzského soupeře o pouhou délku nosu. To nenechalo francouzský tým v klidu a okamžitě byl vyžadován dopingový test. Zkouška se ukázala jako pozitivní. „Modrý diamant“ se před závodem nafetoval testosteronem, drogou zvyšující výkonnost a velikost svalů. Vítěz byl okamžitě diskvalifikován. Co však nyní se psem, který není schopen závodu, aniž by byl nafetován?

 

Podobný problém vznikl v USA. Indiánská klisna Black Arrow (Černý šíp) z Nebrasky doslova profrčela cílem, nezastavila a pádila i s žokejem raketovým tempem dál. Shozený jezdec se vrátil k cíli pěšky a znavený kůň se uvelebil na dálnici, přičemž zatarasil silniční dopravu. Řidiče kamiónu, jenž chtěl „Černého šípa“ odvést na sousední trávník, klisna pokousala. Krevní test prokázal, že kůň je silně zfetovaný. Zanedlouho zkolaboval a uhynul na selhání srdce.

 

Jako kluk jsem chodíval rád do cirkusu. Nestačil jsem se divit, jak je to možné, že lvi a tygři jsou ke krotitelům tak přátelští, místo aby je na místě okamžitě sežrali, což by bylo naprosto přirozenou reakcí predátora živícího se čas od času i člověkem, když není nic chutnějšího po ruce.

 

I medvědi tancovali na povel a v rytmu hudby se radostně točili dokola. Později mi jeden můj kolega z britské vojenské rozvědky v Londýně sdělil: „Švejku, těm zvířatům jsou často podávány mixy heroinu a kokainu přimíchaných do alkoholu s denní stravou. Medvědi dostávají brandy se strychninem. U nás je to sice zakázané, ale v Rusku jde o běžnou každodenní praxi.“ Když zvířata zestárnou, cirkus je odstraní na dožití do zoologické zahrady. Tam nic netušící personál o jejich minulosti nic neví. Narkomani začnou vyžadovat v klecích drogy, na něž byli zvyklí. Chovají se nepřirozeně, napadají své pečovatele a ostatní zvířata kolem sebe terorizují. Jak s nimi naložit?

 

V britském Punchi jsem viděl vynikající kreslený vtip. Na zahrádce byli králíci. Dělali tam kotrmelce, stojky a chodili po předních tlapkách. Majitel zvířeny říká sousedovi: „Takhle se chovají od té doby, co místo aby trávu žrali, začali ji kouřit.“

 

Nejožralejšími jsou bezpochyby prasata a opice, jak již bylo uvedeno. Jakmile mají přístup k alkoholu, stanou se z nich lidé. Tak například v Bavorsku přidávají prasatům do žrádla černé pivo. Vepři rychleji rostou, jejich maso není tak tučné a přinamazaní kanci rádi obtěžují prasnice. Rozmnožování funguje na jedničku! Maso z bavorských vepřových alkoholiků je hodnoceno jako jedno z nejchutnějších v celé Evropě.

 

V zájmu objektivní vědecké pravdy je nutné dodat důležitý dovětek: ona procedura u prasat funguje pouze u černého zvětralého piva. Světlé a čerstvé pivo vepříci rezolutně odmítali. A zde jsme u jádra věci: prasata konzumovala bavorské zvětralé černé pivo, protože tam byl vysoký obsah cukru. Alkohol tvořil pouze neodstranitelný vedlejší produkt. Nechtěla se tedy ožrat, nýbrž si chtěla osladit život!

 

Podobně se tomu má i s opicemi. Africká džungle disponuje vysokými ovocnými stromy zvanými amarula. Jejich plody po pádu z velké výšky na zem se otlučou a v africkém vedru, při velké vlhkosti vzduchu v pralese, začnou rychle kvasit. Po vykvašení je tento plod velice sladký a obsahuje až 17 % alkoholu. Pro nadprůměrný obsah cukru se na pochoutku specializují mimo opice i sloni a žirafy.

 

 

Opice se doslova ožerou do němoty a usnou na místě. Žirafy, místo aby tradičně stály, si začnou sedat a vyplazují na sebe jazyk. Zato sloni odtáhnou a podobně jako žižkovští alkoholici v Praze dělají v noci randál na celou džungli, takže se tam nedá spát, a hlavně lvi hlasitě nadávají na opilou sloní svoloč. Prostě ze zvířat se stali lidé!