Thomas Kinkade a jeho kýčovité obrazy

Thomas Kinkade a jeho kýčovité obrazy Zdroj: Profimedia.cz

Thomas Kinkade a jeho kýčovité obrazy
Thomas Kinkade a jeho kýčovité obrazy
Thomas Kinkade a jeho kýčovité obrazy
Thomas Kinkade a jeho kýčovité obrazy
5
Fotogalerie

Král kýčařů Thomas Kinkade zemřel, pastelové peklo přetrvává

Říká se: o mrtvých jen dobře. Ale podívejte se na galerii obrazů kalifornského krále kýče Thomase Kinkada, který ve věku 54 let zesnul před pár dny, 6. dubna 2012, a upřímně mi řekněte, jestli to vážně jde.



Thomas Kinkade je mezi sběrateli nejoblíbenějším americkým malířem (ale jakými sběrateli, řeknete si nejspíš). Jedna z dvaceti amerických domácností (a minimálně půlka motelů a laciných hotýlků) má na zdi přitlučenou aspoň jednu Kinkadovu chatičku nebo krajinku, maják nebo altánek. V době jeho největší slávy, tedy asi před deseti lety, po světě existovalo na 350 licencovaných „Thomas Kinkade“ galerií/obchodů.

 

Muž, který si rafinovaně zaregistroval přídomek „Painter of Light“, „Malíř světla“, jako ochrannou známku, za pětadvacet let namaloval přes tisícovku „mistrovských kousků“, z nichž nejblíže mému srdci stojí nezapomenutelný obrázek nebohého disneyovského srnečka Bambiho pod dramatickou oblohou rozčíslou bleskem.

 

Věřte nebo ne, našlo se mnoho milých, poctivých, nevkusných lidí, kteří si koupili jednu z desítek milionů reprodukcí, puzzle, hrneček, Thomovu knížku o sobě samém… Ano, Kinkade byl marketingový génius.

 

 

O tom, jak své devótní křesťanství využil jako vábničku pro věřící „milovníky umění“, by se měly psát knihy, stejně jako o tom, jak zůstat skandalistou (čůrat v opilosti v kalifornském hotelu Disneyland na sochu Medvídka Pú se nemá!), a zároveň na konzervativcích a „rednecích“ dokázat vydělat 53 milionů dolarů za osm let.



Thomasi Kinkade, oblažil jsi mnoho lidí svým uměním. Budiž ti země lehká, vpluj do náruče světla atd.

 

Galerii obrazů Thomase Kinkada si můžete prohlédnout na jeho oficiálním webu.Pokud na to máte žaludek.