Medvídci vysvětlují rostoucí ceny benzínu

Medvídci vysvětlují rostoucí ceny benzínu Zdroj: Omid Malekan

Proč je benzín v současnosti tak drahý? Dva medvídci vám to vysvětlí

Za všechno může Ben Bernanke. Žádní spekulanti. Neustálým tisknutím peněz poslal ceny benzínu vzhůru šéf americké centrální banky. Proč? To vysvětlují dva medvídci v krátkém kresleném filmu.

Jde o jedno ze série kreslených filmů z dílny Omida Malekana. Jeho videa se zabývají důležitými jevy kolem nás, kterým mnoho lidí ne zcela rozumí a často o nich koluje mnoho mystifikací. Dva medvídci, kteří už jsou populární i v Česku, vždy velmi srozumitelnou formou vysvětlují složité souvislosti. Skvěle například vyložili kvantitativní uvolňování.

 

V tomto filmu se zabývají vším, co souvisí s cenou benzínu. Video je určeno americkému divákovi, a tak se třeba praví, že většinu ceny benzínu určuje cena ropy. U nás v Česku jsou to samozřejmě daně, proto tady taky litr stojí dvakrát tolik. Stejně tak se Čech nespokojí s vysvětlením, že klesá hodnota dolaru.

 

K doplnění videa tedy musíme říct, že dodatečné dolary, které do ekonomiky pumpuje americká centrální banka Fed, směřují od bank do velkých investic, jako jsou třeba nákupy komodit. Ano, i ropy. Proto se ceny benzínu zvýšily po celém světě, na kurzu měny dané země pak záleželo, o kolik.

 

/České titulky si zapnete kliknutím na CC v dolní liště/