Pozvání Reflexu přijala i gastronautka Tereza Zamazalová.

Pozvání Reflexu přijala i gastronautka Tereza Zamazalová. Zdroj: František Ortmann

Poslední - společná mise gastronautů Reflexu. Restaurante Brasileiro, Praha.
Gastronaut Miroslav Tučka - tentokrát ne z jídelny pro vrcholové sportovce.
Poslední - společná mise gastronautů Reflexu. Restaurante Brasileiro, Praha.
Poslední - společná mise gastronautů Reflexu. Restaurante Brasileiro, Praha.
Tohle všechno gastronauti Reflexu ochutnali.
6
Fotogalerie

Jak skončili Gastronauti Reflexu? Společným obědem a školním projektem

Gastronautka Ivana Jelínková nás v průběhu února zásobovala fotografiemi ze školní jídelny. Dalo se to čekat, ale i tak (ne)kvalita tamního jídla řadu čtenářů zaskočila. Její úsilí nakonec nepřišlo nazmar. Jak nás upozornila na sobotním "rozlučkovém" obědě gastronautů, Reflex svým projektem inspiroval skupinu pedagogů, kteří na pěti školách z různých koutů České republiky uspořádali tematický den zaměřený na jídlo.


Učitelé, kteří se sdružují pod hlavičkou vzdělávacího Metodického portálu rvp.cz, svůj nápad uskutečnili v rámci Digital Learning Day; mezinárodní akce pro podporu digitálních technologií na školách. Ten v Česku proběhl den po konci projektu Gastronauti Reflexu - 1. března.



"Jakmile jsme věděli, kde a jak se budeme domlouvat, začal sběr nápadů a návrhů. Poměrně brzy zazněla myšlenka, že bychom mohli zvolit společné téma jídlo, protože Iva Jelínková se účastnila vašeho projektu Gastronauti," vysvětluje organizátorka akce Pavlína Hublová, která je zároveň vedoucí Referátu Metodického portálu.

 

Hlavním cílem podle ní bylo, aby si žáci na jednom konkrétním tématu vyzkoušeli použití digitálních technologií. Akce se nakonec zúčastnilo celkem pět základních škol a jedno gymnázium z různých částí země. Pro závěrečnou videokonferenci připravily představení svých projektů - někteří hledali na internetu původ dováženého ovoce a zeleniny, jiní připravili gastronomický web.


Součástí projektu Základní školy Nýřany byla i nefalšovaná gastronautská mise, během níž skupina žáků dva dny fotografovala jídla a práci kuchařek ve školní jídelně. Přestože nebyla podle Hublové hlavním cílem projektu motivace jídelen k lepším výkonům, měl zvýšit zájem žáků o zdravé jídlo.

 

"Jídelny dnes již často připravují výběr nejméně ze dvou jídel, některá jídla jsou s velkým podílem zeleniny a ovoce. Na nás bylo, abychom si toho všimli a podstrčili takové informace žákům. Často jsou ale na překážku ve vaření různých jídel předpisy a spotřební koš, kde je přesně definováno, kolik a čeho žáci v jídelnách musí spotřebovat. Limitující je pro školní jídelny také cena, za kterou musí takový oběd ve školní jídelně uvařit," dodává organizátorka.


Jak dopadl společný oběd gastronautů Reflexu?

Prohlédněte si záběry ze závěrečného oběda gastronautů, na který je Reflex pozval do pražského Restaurante Brasileiro:

 

 

Zajímá vás, jak na fotografiích zvěčnila jídla ze školní jídelny gastronautka Ivana Jelínková? Její příspěvky si můžete prohlédnout v galerii pod následujícím odkazem: