13.2. – Veronika Pacáková: Dnes jsem se po velmi náročném týdnu plném rozeni i umírání jehňátek odměnila vlastnoručně uvařenou luxusní domací zelňačkou. Recept jednoduchý, příprava snadná, chuť takřka nepopsatelně skvělá;-) Chutnala cele rodině a i kamarád Lubošek, co k nám včera přijel na návštěvu si ji velmi chválil. Hodnotím tentokrát 10z10 a ještě teď se olizuji. Cena: 2x kysané zeli v sáčku, zakysaná smetana, kvalitní klobáska, bio brambory, cibulka, olivový olej, trocha hladké mouky, cukr, sůl, pepř... Škoda,  že nemůžete ochutnat a tak přeji alespoň krásný den.

13.2. – Veronika Pacáková: Dnes jsem se po velmi náročném týdnu plném rozeni i umírání jehňátek odměnila vlastnoručně uvařenou luxusní domací zelňačkou. Recept jednoduchý, příprava snadná, chuť takřka nepopsatelně skvělá;-) Chutnala cele rodině a i kamarád Lubošek, co k nám včera přijel na návštěvu si ji velmi chválil. Hodnotím tentokrát 10z10 a ještě teď se olizuji. Cena: 2x kysané zeli v sáčku, zakysaná smetana, kvalitní klobáska, bio brambory, cibulka, olivový olej, trocha hladké mouky, cukr, sůl, pepř... Škoda, že nemůžete ochutnat a tak přeji alespoň krásný den. Zdroj: Veronika Pacáková

13.2. – František Ortmann: Dnes tradičně oběd ve Wigwamu  vybírám z poledního menu   dušené hovězí zadní,  poté ogrilované s petrželovým pestem a opečenými francouzskými bramborami grenaile s grilovaným rajčátkem za 125,- Kč. Na pondělí trefa do černého 10/10.
13.2. – Tereza Zamazalová: Bramborový krém s bazalkovým pestem. La Tartalette je malé francouzské bistro přímo na náměstí. V nabídce je každý den zeleninový krém, dále několik sendvičů, salátů a francouzské koláče (sladké i slané). Chodím sem moc ráda, jedná se o rychlé a kvalitní občerstvení - fastfoodům se vyhýbám obloukem, takže když potřebuji něco rychlého, mířím sem. Je možné posedět či vzít si jídlo s sebou. Dnes mi není moc dobře, takže jsem si vzala pouze polévku s sebou. Způsob stolování teda nic moc, v kanceláři nemáme hluboké talíře :-) Hodnocení jídla: 9. Místo: La Tartalette. Cena: 34,- Kč
13.2. – Petr Mára: Příjemný podnik Restaurace Za Větrem, Praha 4 Krč. Z denní nabídky jsem zvolil vepřovou krkovici s grilovanou zeleninou za 125,- Kč a rozhodně jsem neprohloupil. 8/10.
13.2. – Jan Klinský: Sice se zpožděním ale zasílám svůj oběd. Je jim vynikající dezert z nejlepší cukrárny v Pardubicích Senecio. Je jim mascarpone brusinka smetana. Dokonalý dezert. 9/10 cena 69,- Kč.
13.2. – Ivana Jelínková: V tomto týdnu jsou v našem okrese jarní prázdniny. Takže budu trochu na cestách. Tentokrát obědvám v restauraci Koštovna U vodníka, Hotelu Pod sluncem v obci Třebíz nedaleko Slaného. Do křupava grilovaný losos, šťouchané brambory. Losos měl skutečně vynikající křupavou kůrčičku. Šťouchané brambory byly výborně ochucené slaninou a cibulkou. O bod méně dávám jen za grilovanou zeleninu. Jinak skvělá, byla bohužel okořeněna tymiánem, který mě osobně nechutná. Obsluha příjemná a na úrovni! Hodnocení: 9/10. Cena: 188,- Kč
9
Fotogalerie

Odlehčené pondělí: Gastronauti Reflexu si vystačili s polévkami a dezerty

Jsou dny, kdy si člověk potřebuje odpočinout od poledního hlavního jídla. Někteří z gastronautů Reflexu si tak dnes místo "poctivých" obědů dali zelňačku, bramborový krém, nebo třeba jen dezert z mascarpone. Nezapomeňte hlasovat v naší anketě. Autorovi či autorce vítězné fotografie jako vždy proplatíme oběd. Celé komentáře gastronautů najdete u snímků v galerii.

 

Na začátek malé upozornění. Protože je nám líto gastronautů, kteří nedosáhnou na každodenní výhry, protože si (ať z donucení či doborovolně) dali k obědu blaf, oslavíme začátek druhé poloviny projektu jednodenní změnou pravidel. Středeční (15. února) jídlo proplatíme gastronautovi (gastronautce), jenž si podle vás, čtenářů, dá ne nejlepší, ale pro změnu nejhorší jídlo.

 

A teď k dnešním obědům:

 

Petr Mára se najedl v pražské Restauraci Za Větrem. Grilované vepřové krkovici s grilovanou zeleninou dal osm bodů z deseti. Dnešní mise Miroslava Tučky údajně připomínala páteční přistání s karbanátkem, "jen dorazilo jiné 'maso' v podobě obalené tresky s kaší a rajčatovým salátem." Od našeho gastronauta dostalo 7 bodů.

 

Tereza Vandrovcová si dnes uvařila sama. Dostala chuť na uzený tempeh na česneku a tymiánu s tagliatelle a rukolou. "Ze skromnosti dávám 9, ale přátelé, které jsem pozvala, hovoří v souvislosti s dnešním oběděm o kulinářském orgasmu," napsala nám.



Jan Kára se dnes vrátil do dětství. U rodičů si dal králíka s rýží, hráškem, kukuřicí a mrkví. Obědu ohřátému v mikrovlnce dal 6 bodů. Jan Klinský si k obědu vystačil s dezertem z pardubické cukrárny Senecio (mascarpone, brusinka, smetana). "Dokonalému dezertu" za 69 Kč dal 9/10.

 

 

Tereza Zamazalová z Plzně dnes udělala změnu a zašla do francouzského bistra La Tartalette. A protože se necítí dobře, odnesla si do kanceláře jen bramborový krém s bazalkovým pestem za 34 korun, který si zasloužil devítibodové hodnocení.


"Polévkový" den dnes měla i gastronautka Veronika Pacáková, která si dala "vlastnoručně uvařenou luxusní domácí zelňačku. Recept jednoduchý, příprava snadná, chuť takřka nepopsatelně skvělá." Bez rozpaků svému výtvoru udělila plný počet bodů.


Ivana Jelínkovou čeká po týdnech gastronomického utrpení ve školní jídelně vyrazila na gastronomický průzkum. "V tomto týdnu jsou v našem okrese jarní prázdniny. Takže budu trochu na cestách. Tentokrát obědvám v restauraci Koštovna U vodníka, Hotelu Pod sluncem v obci Třebíz nedaleko Slaného," napsala nám. Na místě si za 188 Kč dala dokřupava grilovaného lososa se šťouchanými bramborami. Od udělení plného počtu bodu ji odradila jen grilovaná zelenina. Byla totiž okořeněna tymiánem, který jí nechutná.

 

 

František Ortmann si dnes dal tradičně oběd ve Wigwamu: "Vybírám z poledního menu dušené hovězí zadní, ogrilované s petrželovým pestem a opečenými francouzskými bramborami grenaile s ogrilovaným rajčátkem za 125 Kč. Na pondělí trefa do černého 10/10."

 

 

O proplacení pátečního oběda soupeřil s vegankou Terezou Vandrovcovou František Ortmann, který si dal pečenou vepřovou kotletku na tymiánu s bramborovými placičkami a marinovanými fazolemi. V těsném čtenářském hlasování nakonec vyhrály Tereziny voňavé pšeničné plátky á la kuře v omáčce s cuketou, mrkví a cibulí:

 

10.2. – Tereza Vandrovcová: Voňavé pšeničné plátky á la kuře v omáčce s cuketou, mrkví, cibulí a rýže. Kde: Vegan City, Husitská 45, Praha 3. Hodnocení: 10.Kolik: 120,- Kč. Celkový dojem: Plátky à la kuře byly do zlatova upečené, křehké s lahodnou křupavou kůrkou. Oceňuji též vkusně nakrájenou zeleninu al dente v lehce pikantní omáčce z vietnamských bylinek. Ačkoliv si dobře uvědomuji, že tento oběd bude průměrnému českému strávníkovi připadat jako naprosté sci-fi, je to delikatesa, kterému klasické kuře nesahá ani po kotníky a dávám za deset. Prostředí je sice skromné, ale příjemné a vyvažuje méně vábné žižkovské sousedství. Obsluha velice milá.10.2. – Tereza Vandrovcová: Voňavé pšeničné plátky á la kuře v omáčce s cuketou, mrkví, cibulí a rýže. Kde: Vegan City, Husitská 45, Praha 3. Hodnocení: 10.Kolik: 120,- Kč. Celkový dojem: Plátky à la kuře byly do zlatova upečené, křehké s lahodnou křupavou kůrkou. Oceňuji též vkusně nakrájenou zeleninu al dente v lehce pikantní omáčce z vietnamských bylinek. Ačkoliv si dobře uvědomuji, že tento oběd bude průměrnému českému strávníkovi připadat jako naprosté sci-fi, je to delikatesa, kterému klasické kuře nesahá ani po kotníky a dávám za deset. Prostředí je sice skromné, ale příjemné a vyvažuje méně vábné žižkovské sousedství. Obsluha velice milá.|Tereza Vandrovcová

 

 

Staňte se fanoušky Gastronautů Reflexu na Facebooku. Každodenní příspěvky jednotlivých gastronautů tak uvidíte krátce poté, co nám přijdou do redakce.