Kogeto

Kogeto Zdroj: Archív

10 vychytávek a příslušenství pro fotografování a natáčení videa telefonem

Zatímco v předchozích dílech jsme si popsali část z mnoha aplikací, jež se dají používat v iPhone fotografii, tentokrát se podíváme na doplňky a příslušenství. Ano, někteří z vás nad tím možná budou kroutit hlavou. Ale proč alespoň nějakou tu vychytávku nevyzkoušet ?

 

 

iPhone fotografie je hravá disciplína, a čím více při ní experimentujete, tím zajímavějších výsledků můžete dosáhnout. Rozmanitých doplňků je na trhu celá řada. A zejména poslední dobou mají designéři a konstruktéři potřebu vyvíjet různé gripy, uchycení, objektivy a držáky v množství větším než malém. Dnes si představíme nejen ty úspěšné a populární, ale i několik kousků, které jsou teprve ve stadiu konceptů, takzvaně na papíře.

 

1. Owle Bubo a mCameLite

mCameLitemCameLite|ArchívJedno z prvních příslušenství pro fotografování a natáčení videí. Jeho tvůrci z Action Life Media představili první verzi tohoto zařízení již před třemi lety a dodnes ho nabízejí nejen pro 3G verzi iPhonu a aktuální 4/4S, ale také pro iPod Touch. Jak o něco dražší a větší varianta Owle Bubo, tak aktuální a nedávno představený zmenšený typ s názvem mCam Lite působí designově trochu nemoderně, až nepovedeně. Hlavní je u nich ale funkčnost. Zejména potom tvar a váha příslušenství, jež umožní autorům fotek, a hlavně videí lépe stabilizovat iPhone jako kameru, a tím pádem snížit riziko rozmazání (u fotek) nebo rozostření (u videa).

 

Mezi nejčastější uživatele „sovy“ patří nejen amatéři, ale i profesionální filmaři, internetoví novináři, dokumentaristé a videobloggeři. Koupit se dá v základní verzi asi za 170,- dolarů, což se někomu může zdát jako neadekvátně vysoká cena. Nemyslím si to. Pokud vezmete v potaz, z jakých materiálů je Owle Bubo vyrobeno, změníte názor. Jeho nevýhodou může být vyšší váha a tak trochu nemotornost celého doplňku. Přesto si myslí, že jde o povedený koncept s vysokou úspěšností.

 

2. Leica i9, koncept

Leica i9Leica i9|ArchívPatří k velmi lákavým a nadějným projektům, který zatím čeká na schválení do výroby. Jedná se o nevídaný koncept propojení iPhone se speciálně vyvinutým tělem fotoaparátu. Kultovní značky Leica představilo designérské studio Black Design Associates. A k mé velké radosti to pánové designéři myslí se svým návrhem vážně. O „naroubování“ iPhonu do těla nějakého fotoaparátu se pokoušelo a stále pokouší několik autorů. Žádný z nápadů se ale ještě nedostal do finále, a tím pádem ani do prodeje.

 

3. Olloclip objektivy

Olloclip Olloclip|ArchívSérie tří objektivů v jednom. Tedy, zjednodušeně řečeno. Tohle příslušenství se stává mezi iPhone fotografy čím dál více populární. Jedná se o sadu tří mini výměnných objektivů. Autoři Patrick O’Neill a designér Chong Pak (mimochodem, oba vášniví fotografové) vsadili na kapesní zpracování doplňku, který můžete mít vždy a všude s sebou. V setu je k dispozici objektiv Fish Eye (rybí oko), dále širokoúhlý objektiv a makro. Koupit se dá za 70,- dolarů.

 

4. Schneider objektivy + teleobjektivy

Schneider objektivSchneider objektiv|ArchívDo souboje o pozornost majitelů iPhonu se vloni na podzim zapojil i legendární výrobce objektivů pro profesionální filmaře a fotografy, společnost Schneider Kreuznach. Nejprve uvedla na trh set dvou objektivů a dále rukojeť, která slouží pro lepší držení telefonu. Současně plní funkci redukce pro stativ a pouzdro pro obě skla. Samozřejmostí je speciální držák/pouzdro vyrobené z vysoce kvalitní eloxované slitiny hliníku s dlouhou životností. V něm je i závit pro stativ.

 

Ty z vás, kteří by měli na tenhle výjimečný doplněk zálusk, musím ale varovat, že laciné to zrovna nebude. Za dva objektivy – širokoúhlý a rybí oko – plus uvedené doplňky zaplatíte rovných 199,- dolarů. Před několika dny firma Schneider oznámila, že letos v dubnu nabídne zákazníkům i dva teleobjektivy konstruované přímo pro video a foto s iPhonem.

 

5. iPhone Lens Dial

iPhone Lens DialiPhone Lens Dial|ArchívMěnič objektivů, při jehož konstrukci tvůrci rozhodně nešetřili na materiálech. Tomu odpovídá i cena, jež se blíží částce 250,- amerických dolarů. Pokud přidáte základní poštovné, je třeba počítat se zvýšením investice o dalších 30,- dolarů. No, není to zrovna málo. Na druhou stranu, podle informací, které vývojáři tohoto netradičního doplňku pro iPhone prezentují, dostanete za vyšší cenu vysokou kvalitu. Pouzdro (vyrobené ze slitiny hliníku pro letecký průmysl) a revolverový typ měniče tří objektivů s vysoce kvalitní povrchovou úpravou skla.

 

Zvolit si lze mezi širokoúhlým objektivem 0,7x, takzvaným rybím okem 0,33x a teleobjektivem 1,5x. Navzdory tomu, že design tohoto příslušenství působí až bizarně, mně osobně se takové řešení (pokud jsou skla skutečně kvalitní) celkem zamlouvá. Je ale pravda, že telefonovat s tímhle monstrem u ucha může kolemjdoucí možná i polekat. Zkrátka, jedná se patrně o nejpodivnější typ doplňku, který jsem osobně měl tu čest vidět.

 

6. Gymbl — speciální držák

Gymbl Gymbl|ArchívStvořili ho vývojáři ze společnosti YOUBIQ, jež se chce specializovat výhradně na foto- a videodoplňky pro iPhone.

 

Můžete si vybrat ze dvou variant, přičemž ta dražší nese název PRO a je určena náročnějším uživatelům. GYMBL je vlastně kombinací cestovního ministativu, ochranného pouzdra pro iPhone, stativové hlavy s možností natáčení do všech úhlů a stojánku na stůl. Vlastně jsou to čtyři doplňky za jednu cenu s tím, že nejvíce na své si přijdou patrně milovníci panoramatických záběrů a aplikací speciálně pro tento žánr určených.

 

Původní, levnější variantu GYMBLU návrháři na žádost mnoha profesionálních tvůrců mírně upravili a vyvinuli verzi PRO, která se od té základní liší hlavně v materiálu. Tím je eloxovaný černý hliník, jenž působí méně nápadně především díky matnému povrchu a jistě vydrží i náročnější zacházení v terénu. Cenový rozdíl mezi oběma variantami je 30 dolarů, což není zas tak moc. Zvlášť když vám výrobce garantuje doživotní záruku, a dokonce nabízí, že v případě nespokojenosti s dripem ho můžete do 30 dnů od nákupu vrátit bez udání důvodů.

 

Na někoho to může působit nevěrohodně, ale podobné garance mají dneska lidé rádi. A na kolik takhle čtyřkombinace vlastně přijde? Standardní verze na 69,- a profesionální na 99,- dolarů.

 

7. Red Popa — grip

Red PopaRed Popa|ArchívVtipně znějící název červeného tlačítka s gripem Red Pop vznikl v hlavě designéra výrobku Brendana Dawese, který ho vymyslel na počest svého otce – fotografa Johna Dawese. Později tvůrci (podle všeho kvůli možnému sporu o autorská práva na název Red Pop) příslušenství přejmenovali na Red Popa. A jak vlastně Red Popa funguje? Princip je jednoduchý. Jakmile grip zakoupíte, propojíte ho se svým iPhonem, což vám umožní stáhnout si v App Store aplikaci a pak už můžete fotit, co hrdlo ráčí. Rozhraní přímo na retina displeji drží červenou designérskou linii.

 

Ke gripu výrobci dodávají decentní poutko na zápěstí a praktické ochranné pouzdro. Fotografie jsou uložené přímo na „roli filmu“ v aplikaci, můžete je pochopitelně kdykoliv přesunout do galerie iPhonu (Camera Roll). Mimochodem, tohle červené tlačítko s gripem je velmi populární v Anglii a USA. A od loňského prosince ho používá i kolega fotograf z Reflexu Honza Šibík.

 

8. iShuttr — koncept fotoaparátu

iShuttr iShuttr|ArchívS konceptem pouzdra, jež váš iPhone změní alespoň co do ergonomie a některých funkcí na kompaktní fotoaparát, přišla parta vývojářů z New Yorku. Vede je fotograf, programátor a grafik Robert Haleluk. Projekt startoval v létě jako start up pod taktovkou Kickstarter, jenž soustředí na svém webu stovky nápadů z oblasti hudby, filmu, umění, technologií, designu, gastronomie, ale i publikačních a dalších tvůrčích oborů. Bohužel, týmu iShuttr se doposud nepovedlo získat dostatek podporovatelů a peníze na další práci. A to i přesto, že měl celkem silnou podporu mnoha bloggerů a médií, kteří se specializují na technologické novinky.

 

Pojďme si iShuttr trochu představit. Jedná se vlastně o pouzdro ve tvaru kompaktního fotoaparátu s konstrukcí, jež vám nabídne klasické tlačítko pro pořizování snímků a také vestavěný blesk. Žádný hledáček ani objektiv. Princip je jednoduchý – zlepšit držení a ovládání iPhonu jako fotoaparátu a usnadnit uživatelům focení. O to se má postarat malý grip, a hlavně zmiňovaná spoušť, díky níž nejste závislí na vyfocení snímku pouze dotykem na displeji.

 

 

9. Holga pro iPhone

Holga Holga|ArchívPokud jste hračičkové, tak vám tohle musí udělat radost. Design vám připomene okamžitě kruhový číselník od starých telefonů a barvami jen září. Součástí je kryt zadní části telefonu, který zaručí stabilitu otáčivému výměníku filtrů a efektů. A funkce? Nevím, jaké je fotit s tímhle „udělátkem“ v praxi, ale podle toho, co prezentují výrobci a prodejci, by to mohla být docela příjemná zábava.

 

V první řadě je třeba počítat s jednou zásadní změnou – zapomeňte na aplikace!!! Žádné digitální filtry a zkreslení … hlásají autoři příslušenství. Na druhou stranu, už teď mě napadá, co to může všechno provádět za věci, pokud analog filtry budete kombinovat s těmi digitálními? Cena je příznivá, asi 25,- dolarů.

 

10. Kogeto — 360 stupňů panoráma

Kogeto Kogeto|ArchívPokud milujete video- a panoramatické záběry pod úhlem 360° dohromady, potom vsaďte na Kogeto neboli další z řady podivuhodných příslušenství pro iPhone. Tentokrát zapomeňte na pouzdra, různé objektivy nebo skládací stojánky. Kogeto je jiné. Za prvé se s ním na rozdíl od většiny podobných doplňků nedá fotografovat, ale „jen“ natáčet film. A za druhé, panoráma v úhlu 360° si jen tak snadno s žádným podobným „vynálezem“ pro iPhone nestřihnete.

 

Princip záznamu je přitom vcelku jednoduchý a vývojáři se při jeho konstrukci inspirovali podobnými typy záznamových kamer pro profesionální použití. A zdá se – alespoň podle ohlasů mnoha majitelů iPhonu v USA –, že se nám, co si rádi hrajeme, trefili do vkusu. Žádnou extrakvalitu záznamu ale nečekejte.

 

Více o iPhone fotografii si můžete přečíst na osobním blogu autora na adrese iPhonefoto.cz.