SOPA

SOPA Zdroj: Profimedia.cz

Provozovatelé webových stránek si oddechli. Protipirátské zákony SOPA a PIPA jsou u ledu

Odpůrci návrhů protipirátských zákonů SOPA a PIPA slaví úspěch. Zákony, které podle kritiků předznamenávají cenzuru internetu, podle informací z amerického Senátu a Sněmovny reprezentantů nebudou v nejbližší době projednávat. Alespoň ne v původní podobě.

 

Středeční iniciativa provozovatelů vlivných internetových stránek (včetně anglické Wikipedie či sociální sítě Reddit), kteří na protest zastavili provoz vlastních webů, byla úspěšná.

 

Pokud by byl schválen v původním znění, museli by všichni provozovatelé internetu v USA blokovat přístupy ke stránkám, které šíří nelegální obsah. Odpůrci obou zákonů se obávali, že by jejich schválení mohlo odříznout uživatele žijící na území USA od významné části internetu.

 

Šéf demokratických senátorů, kteří mají v Senátu většinu, včera v reakci na protesty odložil na neurčito projednávání zákona PIPA (Protect "Intellectual Property" Act), k němuž mělo dojít v úterý 24. ledna. Návrh obdobného zákona SOPA (Stop Online Piracy Act), o němž měla hlasovat Sněmovna reprezentantů, ztrácela v reakci na masový protest podporu kongresmanů už ve středu. V pátek byl na přání jeho autora Lamara Smitha návrh stažen do doby, než bude existovat větší shoda.

 

 

"Poslouchal jsem kritiky a beru vážně jejich znepokojení v souvisolsti s navrhovaným zákonem, který má řešit problém online pirátství. Je jasné, že musíme přezkoumat přístup, jak adresovat problém cizích zlodějů, kteří kradou a prodávají americké vynálezy a produkty," zdůvodnil podle serveru Mashable Smith stažení svého návrhu.