Policie odváží zabavené luxusní automobily vedení Megauploadu.

Policie odváží zabavené luxusní automobily vedení Megauploadu. Zdroj: Elliott Kember (via Twitter)

Policie odváží zabavené luxusní automobily vedení Megauploadu.
Policie odváží zabavené luxusní automobily vedení Megauploadu.
Policie odváží zabavené luxusní automobily vedení Megauploadu.
Policie odváží zabavené luxusní automobily vedení Megauploadu.
5
Fotogalerie

Zátah na největší server s nelegálním obsahem: Vedení sedí ve vazbě, policie odváží luxusní automobily

Včerejší zavření největšího světového serveru pro sdílení souborů Megaupload.com se sídlem v Hong Kongu provází zatýkání, odvetné hackerské útoky i zabavování majetku policií - včetně luxusních automobilů.


Návštěvníky webu Megaupload.com, který patřil mezi patnáct nejnavštěvovanějších webů na světě, od včerejška vítá bílá stránka. Americké úřady si na něj došláply kvůli sdílení filmů a dalšího chraněného obsahu, jenž majitelům autorských práv údajně přinesl celkovou škodu ve výši půl miliardy dolarů. Pouhým znepřístupněním stránek ale celá akce neskončila.


Na základě amerického obvinění z vydírání, poškození autorských práv a praní špínavých peněz byli podle webu Wall Street Journal v Aucklandu na Novém Zélandu zatčeni provozovatelé stránek. Mezi zatčenými je i zakladatel Megauploadu Kim Schmitz (známý také jako Kim Dotcom), marketingový ředitel Finn Batato či spoluzakladatel a technologický ředitel Mathias Ortman. Soud zamítl žádost o jejich propuštění na kauci.


Obvinění lidé jsou podle USA členy celosvětové kriminální organizace "The Mega Conspiracy" a pokud by jim byla prokázána vina, čeká je až dvacetiletý pobyt za mřížemi.

 

Zakladatel Megauploadu Kim Schmitz (vpravo) na archivní fotografii z roku 2002Zakladatel Megauploadu Kim Schmitz (vpravo) na archivní fotografii z roku 2002|Profimedia.cz

 

USA se údajně snaží zabavit velkou část jejich majetku, včetně kapitálu ve výši 175 milionu dolarů (téměř 3,5 miliardy korun) uloženém v několika bankách po celém světě a několika luxusních automobilů značky Maserati, Rolls Royce, Lamborgini a Mercedes Benz, které byly zaparkované v Schmitzově novozélandské usedlosti. Automobily nemají klasické poznávací značky - namísto toho jsou označena slovy "hacker", "mafia", či "CEO" (výkonný ředitel).

 

 

Web CNET zveřejnil kompletní seznam zabavených věcí a technologický server TechCrunch zveřejnil fotografie uživatele Twitteru Elliota Kembera, který zabavování majetku zachytil na fotografiích:

 

 

Zásah proti Megauploadu ve čtvrtek vyprovokoval jeden z nejsilnějších hackerských útoků v dějinách. Hacktivistická skupina Anonymous v reakci na rozhodnutí amerických úřadů za pomoci 5635 účastníků přetížila servery FBI, Bílého domu, ministerstva spravedlnosti a amerických filmových a hudebních asociací. Před hackerským útokem se neubránily ani weby vydavatelství Warner Music a Universal Music. Zástupci hackerské supiny slibují, že dokud nebude server Megaupload.com zpřístupněn, budou v útocích pokračovat.

 

 

K zastavení Megauploadu došlo pouhý den poté, co na protest proti v USA projednávaným zákonům SOPA (Stop Online Piracy Act) a PIPA (Protect IP Act) zastavily na čtyřiadvacet hodin provoz populární internetové servery včetně anglické verze encyklopedie Wikipedia či sociální sítě Reddit.