Ilustračné foto

Ilustračné foto Zdroj: acs

Vědci zjistili souvislost mezi IQ a drogami. Chytří lidé je berou mnohem častěji

Od dětství je nám vštěpováno, že inteligentní lidé neberou drogy. Podle výsledků nové britské studie je ale všechno právě naopak. Děti s vysokým IQ mají údajně výrazně vyšší tendenci „okořenit si“ v dospělosti život marihuanou a dokonce i kokainem a heroinem.

 

Výzkum Cardiffské univerzity, jehož výsledky publikoval časopis Journal of Epidemiology and Community Health, sledoval po uplynulých čtyřicet let tisíce lidí.

 

Každý účastník se ve věku pěti, deseti a šestnácti let podrobil testu inteligence. Jako čerstvý třicátník se pak zúčastnil sezení, během něhož odpověděl na otázku, zda v posledním roce užíval drogy jako je marihuana, kokain nebo heroin.

 

Výsledky nemohly být průkaznější. Ukázalo se, že muži, jimž bylo v dětství naměřeno vysoké IQ (mezi 107 a 158), berou v dospělosti drogy skoro s dvojnásobně vyšší pravděpodobností než muži s nižím inteligenčním kvocientem. U žen je rozdíl dokonce trojnásobný.

 

 

Podle Jennifer Bixlerové z americké televize CNN závěry vedoucí výzkumníky nezaskočily. „Předchozí výzkumy zjistily, že většina lidí s vysokým IQ vede zdravý život, ale má silnější tendenci pít v dospělosti ve vyšší míře alkohol,“ cituje Bixlerová na svém blogu jednoho z autorů výzkumu, psychologa Jamese Whita.

 

Takoví lidé mohou podle něj být zároveň otevřenější novým zkušenostem a častěji vyhledávají vzrušující zážitky.