Anonymous

Anonymous Zdroj: archiv

Hackeři z Anonymous se začínají míchat do amerických prezidentských voleb


Internetová hacktivistická skupina Anonymous doposud bojovala proti společenským a kapitalistickým nešvarům, zatím ale stála mimo politické dění. To se nyní mění. Jejím novým cílem je předvolební prezidentská kampaň dvou největších politických stran v USA - republikánů a demokratů.

 

Prostřednictvím videonahrávky, která se objevila na serveru YouTube, vyzvala příznivce, aby okupací jejich předvolebních kanceláří v Iowě, kde se bude v lednu konat první národní předvolební výbor, vyjádřili svůj nesouhlas se současným stavem v zemi.

 

Syntetický hlas na dvouminutovém videu vyjadřuje zklamání z činnosti obou stran, které podle internetových hackerů slouží soukromým zájmům megakorporací. "Tyto strany záměrně uvrhly do chudoby desetimiliony lidí," zní jedno z hlavních obvinění.

 

"Obě strany znesvěcují americkou demokracii a páchají zločiny proti lidskosti jménem amerického lidu," pokračuje zástupce skupiny. "Vyzýváme vás k okupování kanceláří prezidentské kampaně v Des Moines, Iowě, 27. prosince, a nenásilnému blokování prvního národního předvolebního výboru 3. ledna."

 

Podobný plán představili podle televize CNN minulý týden aktivisté ze skupiny Occupy Wall street, kteří chtějí třetí lednový den, kdy budou občané Iowy vybírat své volitele, kromě obsazení prezidentských kanceláří obou politických stran uspořádat masové shromáždění nespokojených Američanů.

 

"Jsme Anonymous. Jsme legie. Nezapomínáme. Neodpouštíme. Čekejte nás," končí video v tradiční formě.

 



Volné sdružení hackerů Anonymous je považováno za jednoho z nejvýraznějších následovníků projektu WikiLeaks, který se zapsal do historie světové diplomacie šířením utajených informací. Řada internetových útoků na korporátní a vládní stránky v posledním roce vedla k vlně zatýkání členů skupiny celkem v pěti zemích - Holandsku, Velké Británii, Austrálii, Španělsku a Turecku.

 

Anonymous své aktivity v posledních týdnech zaměřil proti šiřitelům dětské pornografie, vyhrožoval mexickému drogovému kartelu Zetas, který unesl jednoho z jeho členů, a podle posledních informací v neděli vyřadil webové stránky izraelské armády a civilní rozvědky Mossad, a kontrarozvědky Šin Bet v odplatě za páteční zadržení dvou lodí s humanitárním nákladem, které mířily do palestinského pásma Gazy.