Historie Evropy

Historie Evropy Zdroj: Archív

Tři knížky, které patří drobkům pod vánoční stromek

V uplynulých dnech jsem se podívala na zoubek třem potenciálním knižním vánočním dárkům pro malé a jen o málo větší děti: Monika Elšíková už podruhé vydala Jonáše a velrybu, rozhlasová reportérka Michaela Vetešková napsala pro dceru a další řekněme pětileté špunty „pracovní pohádky“ a tým kolem Renáty Fučíkové tento týden pokřtil skutečně velkolepou publikaci – Historii Evropy. Obrazové putování. Začněme tou nejzásadnější z nich.

 

Jak dětem nikoli vtlouci do hlavy, ale vysvětlit naši minulost? Jak učinit hodiny dějepisu smysluplnějšími a domácí přípravu na písemku z dějin řekněme antiky příjemnější? Jak školákům představit ne jen českou historii a mytologii, ale i v osnovách základních škol zanedbávané zásadní události Evropy, zejména ty z posledních desetiletí? Tyhle otázky si zřejmě pokládala ilustrátorka (a máma) Renáta Fučíková, autorka vynikajících knížek o T. G. Masarykovi či J. A. Komenském a mnoha dalších obrazových publikací, často ovázaných Zlatou stuhou, důležitým oceněním pro autory, překladatele, ilustrátory a nakladatele dětských knih.

 

Historie EvropyHistorie Evropy|ArchívTakže – Renátu Fučíkovou napadl obrovský projekt: proč nepřipravit pro děti, jejich rodiče i učitele knihu o naší minulosti takříkajíc od počátků k dnešku? Nakladatel Martin Vopěnka (vydavatelství Práh) se nadchl, zažádal o granty (a získal je), pak angažovali spoluautorku textů Danielu Krolupperovou a historičku Václavu Kofránkovou – a výsledkem je krásná, barevná, velká, tlustá, téměř tříkilogramová kniha Historie Evropy. Obrazové putování, prý největší původní český vydavatelský projekt pro děti a mládež.

 

Jak sama autorka připomíná, „je to jediná původní kniha pro děti na českém trhu, která se zabývá dějinami světadílu v takové šíři“. Pod sedmdesáti kapitolami, pochopitelně chronologicky řazenými, se vine časová osa s daty, nad nimiž se tyčí majestátní historické postavy a srozumitelným i barvitým jazykem pronášejí repliky, které leckdy známe z bájí a pověstí, jindy z chart či novinových výstřižků a někdy je neznáme vůbec a vděčíme za ně jen představivosti autorek.

 

Po stranách komiksově působících ilustrací se vinou komentáře a za každou kapitolou na čtenáře čeká doslovení, vysvětlení, sumarizace historické události či období. A čtenář jako by měl stárnout s knihou – od jednoduchého, snadno pochopitelného pravěku se dostává k statutu Evropské unie a konsekvencím vědeckého pokroku. Je to kniha pro děti od deseti let – ale já bych ji bývala určitě chtěla číst ještě dřív a taky ještě mnohem později... Historie Evropy vychází právě teď jak v Česku, tak na Slovensku, a myslím, že i přes cenu 1470 korun bude víc než polovina oněch počátečních 2500 výtisků do Vánoc v tahu. Ne-li všechny.

 

 

Jonáš a velrybaJonáš a velryba|ArchívRozebrány byly i výtisky dvanáctistránkové knížky pro nejmenší z roku 1998, Jonáše a velryby od Moniky Elšíkové s ilustracemi Adolfa Borna. Proto nedávno vyšel dotisk tohoto leporela oceněného Zlatou stuhou. Nenechte se mýlit názvem, nejde o starozákonního proroka a notoricky známý biblický příběh – na tvrdém papíře se loudá ze školy kluk a z Vltavy stříbropěnné se vynoří velryba jménem Ubalda. Ti dva se spřátelí a mamince s tatínkem nakonec ani nevadí, že synek přijde k večeři pozdě a celý zmáčený... Krásná knížečka z ideálního světa.

 

Jak maminka vylezla na stromJak maminka vylezla na strom|ArchívPoslední knížka, úplně čerstvý soubor osmi pohádek s názvem Jak maminka vylezla na strom od reportérky Českého rozhlasu Michaely Veteškové, vypadá na první pohled slibně (kvartový formát vždycky potěší, stejně jako barevně uměřená obálka). Vydal ji nakladatel Petr Prchal, známý i jako hudebník Pancho, který má na kvalitu čuch a jehož marketingové schopnosti jsou vyhlášené – pod křídla jeho malého nakladatelství patří třeba ceněná prvotina výtvarnice Markéty Baňkové, bajky pro děti i rodiče Straka v říši entropie. A nebýt Lichožroutů, Panchova manželka Lucie Seifertová v září získala cenu pro dětskou Knihu desetiletí za své Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných světových událostí a právě ona pohádky Michaely Veteškové nápaditě a krásně ilustrovala.

 

Nápad to byl výborný – pracující maminka vypráví dceři, co přes den zažila, když se štvala po reportážích. Texty ovšem nejsou až tak zajímavé a jazyk až tak propracovaný (i na chyby a nejasnosti lze na pár řádcích narazit), místy je to čtení poměrně složité a spíš než aby uspalo, provokuje pozornost a nutí k dotazům (nevymýšlím si, testováno na dětech!). Je ovšem fakt, že pětileté dítko, jemuž je knížka určena především, sice nebude tušit, co je smaragd a lyra, ale na druhou stranu se jistě rádo něco přiučí – třeba zajímavá fakta o pragensiích a české historii.

 

Sečteno a podtrženo – třikrát doporučeno!