Syn amerického prezidenta Bidena Hunter

Syn amerického prezidenta Bidena Hunter Zdroj: Reuters

Porota shledala Huntera Bidena vinným ve všech bodech v kauze držení zbraně

Soudní porota ve státě Delaware dnes shledala syna amerického prezidenta Huntera Bidena vinným ve všech třech bodech obžaloby v kauze držení zbraně, informuje AP. Porotci shledali potomka prezidenta Joea Bidena vinným z toho, že v roce 2018 v dotazníku zatajil užívání drog, aby si mohl pořídit revolver, který posléze nelegálně vlastnil 11 dní. Porota se o verdiktu radila během dvou dní dohromady tři hodiny.

Při oznámení verdiktu Hunter Biden podle AP nedával najevo emoce. Posléze poplácal svého advokáta po zádech, políbil svou ženu Melissu a společně opustili soudní síň.

Bidenovi mladšímu hrozí až 25 let vězení, avšak takový trest je v případě dosud netrestaných osob nepravděpodobný. Podle AP tak není jasné, zda soudkyně Maryellen Noreiková Huntera Bidena vůbec pošle za mříže. Termín, kdy bude oznámena výše trestu, zatím nebyl stanoven, soudkyně však podle agentury Reuters uvedla, že se tak standardně děje 120 dní po vynesení rozsudku.

Soud se odehrává na pozadí předvolební kampaně, v níž prezident Biden usiluje o znovuzvolení do Bílého domu jako kandidát Demokratické strany. Jeho republikánským vyzyvatelem je exprezident Donald Trump, kterého předminulý týden porota v New Yorku shledala vinným z falšování podnikatelských záznamů a který je obžalován ještě v dalších třech případech.