Zemědělci vykydali hnůj před radnici v Řeporyjích

Zemědělci vykydali hnůj před radnici v Řeporyjích Zdroj: TSK

Zemědělci vykydali hnůj před radnici v Řeporyjích
Zemědělci vykydali hnůj před radnici v Řeporyjích
Zemědělci vykydali hnůj před radnici v Řeporyjích
V Řeporyjích před radnici vysypali zemědělci kupu hnoje na protest proti starostovi Pavlovi Novotnému (ODS) (14.5.2024)
Filip Rajmont v roli pavla Novotného
10
Fotogalerie

Zemědělci před úřad Novotného vykydali hnůj. Netrápí mě to, ať to šetří policie, vzkázal politik

Zemědělci opět v Praze kydali hnůj. Tentokrát jejich cílem byla radnice v Řeporyjích, kde útočili především na starostu části Pavla Novotného. Ten si ale z toho nic nedělá, přijde mu jen hloupé, že aktivisté hnůj umístili na silnici v blízkosti železničního přejezdu. Policie už incident vyšetřuje.

Před řeporyjskou radnici v noci zemědělští aktivisté vykydali hromadu hnoje. Do ní byla umístěna cedule, která s fotkou starosty Řeporyj Pavla Novotného (ODS), premiéra Petra Fialy (ODS) a ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) s nápisem „Máme spolu nevyřízené účty“.

K akci se přihlásila aktivistická skupina vystupující pod názvem My zemědělci. Podle svého vyjádření chtěli tak upozornit na to, že problémy zemědělství ministr ani vláda neřeší. „Především chceme upozornit na problematiku tzv. Zeleného údělu, která se promítá i do dalších průmyslových oborů, nejen do zemědělství. Vládní kroky situaci v zemědělství zhoršují, místo aby ji zlepšovaly,“ napsala skupina.

Řeporyje pak vybrali proto, že Novotný se na účet zemědělců několikrát vyjadřoval. Politik totiž na sociální síti X při březnové demonstraci zemědělců v Praze, kdy do metropole přijelo zhruba čtyři tisíce agrárníků s tisícovkou strojů, uvedl, že je škoda, že se na ně neposílají četníci s bodáky. „Jste trapní, sebrat zbylé dotace, nechat pracovat,“ vzkázal na X Novotný.

Podle mluvčí pražské Technické správy komunikací (TSK) Barbory Liškové byl hnůj odklizen v dopoledních hodinách, místo pak musela správa ještě dočistit. Incident už řeší pražská policie. „Někdo v noci v Řeporyjích vysypal několik kubíků hnoje, takže se tím zabýváme pro podezření ze spáchání přestupku, budeme samozřejmě pátrat po člověku či skupině, která to tam vysypala. Přesně konkrétní znění přestupku zatím nebylo právně stanoveno,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Dodal, že určitě se bude jednat o přestupek proti dopravě, jelikož hromada zasahovala do vozovky. Vyloučil ale trestný čin obecného ohrožení. „Bude se to pravděpodobně oznamovat správnímu orgánu, až ztotožníme ty, kteří to tam vysypali,“ sdělil Daněk.

Upozornili na další protesty

Novotný pro Reflex uvedl, že hnůj před úřadem má řešit dopravní policie. „Udělat toto v blízkosti železničního přejezdu mi přijde dost ostrý od pana Vidláka, to udělá jenom idiot, mě to jinak netrápí. Tohle by měla vyšetřovat policie,“ komentoval Novotný.

Starosta narážel na to, že členem aktivistické skupiny My zemědělci by měl být i moravský bloger Daniel Sterzik zvaný Vidlák. Ten je bývalým investičním technikem společnosti Navos ze skupiny Agrofert a v minulosti vystupoval třeba na demonstraci strany PRO Jindřicha Rajchla. Sterzik často bývá označován za dezinformátora.

Vykydaným hnojem se My zemědělci chtěli ohradit i proti takovému označování. „Odmítáme si nechat nadávat do proruských koštať, kolaborantů, dezinformátorů, odmítáme strpět lži, které o nás vládní představitelé šíří,“ dodali zemědělci.

Cedule na hnoji odkazovala i nedávné kontroverzní vyjádření Novotného na adresu hudebníka Felixe Slováčka. „Dávám mu pokoj asi rok a půl, co vím, že mu umře dcera,“ reagoval Novotný na fotku Slováčka s předsedkyní KSČM Kateřinou Konečnou. Slováčkova dcera Anna momentálně bojuje s rakovinou.

Aktivisté také hnojem upozornili na další zemědělské protesty, které se uskuteční 22. května v Praze. Ty minulý týden oznámil Zemědělský svaz s Agrární komorou a dalšími zemědělskými organizacemi. Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležal budou masivní a nemusí být poslední.

Zemědělci opět zamíří traktory do hlavního města. Protestují tak proti tíživé situaci v sektoru a požadují spuštění programu na podporu zaměstnanosti na venkově formou slevy na sociálním pojištění, vrácení národních dotací na úroveň roku 2022, snížení daně ze zemědělské půdy nebo nezdaňování evropských dotací. Řešit také chtějí přebytek zemědělských komodit omezením dovozu ze třetích zemí.