Video placeholde
Protest zemědělců v Praze. (7. 3. 2024)
Protest zemědělců v Praze. (7. 3. 2024)
Protest zemědělců v Praze. (7. 3. 2024)
Protest zemědělců v Praze. (7. 3. 2024)
Protest zemědělců v Praze. (7. 3. 2024)
10
Fotogalerie

Demonstrace veřejné ostudy aneb Co mají společného Babišův kohout Silver a hnůj před Strakovkou?

V Praze se odehrál další zemědělský protest. Probíhal v jiné režii než předchozí traktoriáda, ale efekt je podobný. Akci organizovaly zájmové skupiny napojené na velkoagrární byznys. Nejde jim už o Green Deal, ale o další nalévání peněz větším firmám.

Situace v zemědělství není jednoduchá. Ovlivňuje ji řada vnitřních i vnějších faktorů, z nichž část lze řešit jedině na celoevropské úrovni. V rozpoutané hysterii zapadá to podstatné, o co jde části tuzemského agrárního sektoru. Naplno to ukázalo druhé dějství pražské traktorové kavalerie. Připomeňme si, co jí předcházelo.

Babišovy signály

V polovině února se odehrála akce pořádaná velkoagrárníkem Zdeňkem Jandejskem, odborářem Bohumírem Dufkem a dezinformátorem Vidlákem. Do Prahy přijely stovky traktorů, přičemž mítink na Malostranském náměstí zneužila prokremelská scéna. Hlavní agrární spolky protest nepodpořily a samotní účastníci ho označili za ukradený.

Hlavním terčem mluvčích iniciativy byl Green Deal a přísné regulace, které jej provázejí. Napadali Agrární komoru, že je zaprodaná, jelikož o situaci jedná s vládou a nemá zájem na radikální akci, po které volali na proruských demonstracích na Václavském náměstí.

Protest tehdy podpořila opozice v čele s Andrejem Babišem. „Pan Jandejsek je významný zemědělec, bývalý předseda Agrární komory. Zemědělci mají prostě tu smůlu, že jsem v tom podnikal,“ hájil vlastníka holdingu Rabbit s miliardovými obraty, se kterým byl vždycky na jedné lodi.

Šéf ANO si současně postěžoval na roztříštěnost protestů, které pak nemají takový efekt. Tím vyslal signál, že Agrární komora a Zemědělský svaz, zastupující v první řadě zájmy obřích agrokombinátů, neplní svoji roli jako v časech, kdy byly poslušnou převodovou pákou oligarchů v čele s majitelem Agrofertu.

Jelikož Jandejskova iniciativa skončila blamáží, musela nastoupit nejsilnější útočná formace. Otěží se chopil dominantní hráč mezi agrárními oligarchy, jenž vyrazil na zteč v boji za české (rozuměj svoje) zemědělství, a to nejen na půdě parlamentu.

Ruské obilí nevadí?

Babiš si vzal na pomoc kohouta Silvera. Prý nemá rád ukrajinské obilí, protože je údajně kontaminované. „Raději žere české obilí,“ vykládá v bizarním videu, přičemž se právě jeho firmy potýkaly s kontaminovanou výrobou.

Kontroly ukrajinských obilovin, kterých do konce února proběhlo 57, nenašly žádný kontaminovaný vzorek. Boj proti němu je jen přemrštěná demagogie vyplývající z obav z levnější konkurence. Dnes ji používá i velkoagrární lobby požadující na dovoz ukrajinské produkce cla, která může zavést jedině EU.

Je to jen vyvolávání protiukrajinské hysterie. Dovoz zemědělských produktů z této země do EU zůstává na stejné úrovni jako před válkou a u některých komodit (oves, med) je dokonce nižší. Nemůže mít tedy tak dramatický dopad na evropské zemědělství a už vůbec ne v České republice, kde je zcela marginální.

„Neexistuje nejmenší důvod neprodloužit liberalizaci dovozu z Ukrajiny,“ říká europoslankyně Veronika Vrecionová a dodává jednu podstatnou věc.

„Tento narativ proti Ukrajině nerozehrává nikdo jiný než Rusko. Jak ukazují data za rok 2022 a 2023, dovoz ruských komodit do EU se výrazně zvýšil, a to mnohonásobně, například u ječmene a pšenice.“

Rusko vede i v zemědělství hybridní válku, která má za cíl ohrozit naši pomoc Ukrajině a rozdmýchat nenávist proti ukrajinským farmářům. Pokud si evropští zemědělci stěžují na levnější konkurenci snižující výkupní ceny, jsou více ovlivněny ruskou produkcí.

Jenže o tom si Babiš se Silverem nepovídají. Tím jen potvrzuje oprávněnost svého zařazení mezi „baktérie ruského světa“, kam ho umístil jeden ukrajinský server.

Velkoagrárníci přitvrzují

Druhý traktorový protest probíhal v režii Agrární komory a Zemědělského svazu, které vyslyšely tlak velkoagrární lobby. Akci pokryla i Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků, což je organizace založená největšími agrokombináty.

Do této skupiny patří Agrofert, Madeta, Agro Měřín, Rhea Holding, Rabbit a další obří holding Úsovsko bývalého ministra zemědělství Jiřího Milka, jednoho z řečníků před Úřadem vlády.

Protest se tentokrát neobešel bez excesů. Jeden z účastníků vysypal hnůj před Úřad vlády sídlící ve Strakově akademii a traktorista málem způsobil smrtelnou nehodu, když vjel v tunelu do protisměru a čelně narazil do dvou aut.

Vláda přitom některé požadavky vyslyšela. Slíbila snižování byrokracie, navýšila dotace do živočišné výroby a dvěma miliardami hodlá podpořit zaměstnanost v příštím roce. Další změny proběhnou na unijní úrovni. 

Velkoagrární lobby chce ovšem víc. Mimo jiné žádá větší objem dotací a zrušení jejich zdanění, což by byla evropská anomálie. Její zájmy jsou odlišné od sedláků zastoupených v Asociaci soukromého zemědělství.

Poškozují skutečné sedláky

„Tímto opakovaným a sílícím poškozováním jména skutečných sedláků před širokou veřejností, si tito ,zástupci' zemědělců zařídili neskutečnou ostudu, která půjde zvrátit jen těžko,“ komentoval blokování dopravy šéf asociace Jaroslav Šebek.

Největší nevládní organizace českých sedláků ve svém prohlášení uvádí, že se „těchto demonstrací veřejné ostudy neúčastnila a neúčastní a s ohledem na jejich průběh se od nich přímo distancuje“.

Asociace před protestem poukázala na skutečnost, že původní požadavky organizátorů traktorových protestů, tedy rušení byrokracie Green Dealu, z nového seznamu vypadly. Možná i proto, že tuto dohodu podepsal Andrej Babiš.

„Pravým cílem tak byla a je pouze snaha o další veřejné peníze na vybrané typy těch největších podniků, a že skutečně jde o boj proti vládě, což již otevřeně vyplynulo i z veřejných vystoupení organizátorů,“ prohlašují zástupci sedláků.

Ti dlouhodobě tvrdí, že hlavní problém není ani tak v množství peněz, které jdou do zemědělství, ale v podmínkách jejich rozdělování. „I kdyby současná vláda přidala další a další miliardy, věcné problémy v sektoru se tím stejně nevyřeší,“ uzavírá Jaroslav Šebek.

Složením hnoje na tramvajové koleje se uzavřel kruh začínající Jandejskovou „dezolátní“ předehrou a pokračující Babišovými výpady proti levnější konkurenci a vládě, jež je vstřícnější vůči zájmům sedláků.

Zemědělské protesty tak mají ještě jeden vedlejší efekt. Hnutí ANO je může zadarmo zahrnout do své permanentní volební kampaně.  A o tom to je.