Protest zemědělců v Praze: Před Úřadem vlády vysypali hnůj (7.3.2024)

Protest zemědělců v Praze: Před Úřadem vlády vysypali hnůj (7.3.2024) Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Protest zemědělců v Praze (7.3.2024)
Protest zemědělců v Praze (7.3.2024)
Protest zemědělců v Praze (7.3.2024)
Protest zemědělců v Praze: Před Úřadem vlády vysypali hnůj (7.3.2024)
Protest zemědělců v Praze (7.3.2024)
21
Fotogalerie

Protestující zemědělci vysypali před úřadem vlády hnůj. Policie pachatele zadržela

Protestující zemědělci s traktory a další technikou se kolem 06:00 začali sjíždět na pražské Letné. Odtud před 07:00 vyrazili na protestní průjezd městem. Před úřadem vlády vysypali hnůj, zasypali tramvajové koleje, a tím zkomplikovali dopravu, uvedla policie na síti X. Zemědělci protestují proti vládě. V poledne chystají před úřadem vlády demonstraci.

"Zemědělci na nábřeží Edvarda Beneše vysypali hnůj a zkomplikovali tím městskou hromadnou dopravu. Situace komplikuje i individuální dopravu. Věc řeší policisté a vyzýváme motoristy, aby se oblasti vyhnuli," uvedli policisté po 06:45. Podle zpravodajky ČTK zemědělci na místě vyložili také balíky sena a pod okny Strakovy akademie hlasitě troubili. Na traktorech a dalších strojích měly transparenty "Zachraňme českou půdu" nebo "Zastavme likvidaci českého zemědělství".

Podle zpravodajky ČTK byly na Letné po 06:00 desítky traktorů a další nákladní vozy. Některé byly ozdobeny českými vlajkami, několik mělo na sobě transparenty s nápisy Zachraňme české zemědělství nebo Chce-li Evropa přežít, musí Green Deal zemřít. Po cestě na Letnou ze shromaždišť na pomezí Prahy a Středočeského kraje vzhledem k mírnému provozu zemědělci výraznější komplikace nezpůsobili.

Středočeští policisté zaznamenali první přijíždějící zemědělce už v nočních hodinách. "První zemědělskou techniku a její nájezd jsme zaznamenali už v 03:00, v současné době je na území kraje asi na 200 kusů techniky a traktorů, zatím jsme nezaznamenali jakékoliv komplikace v dopravě nebo protiprávní jednání," řekla v 06:15 ČTK středočeská mluvčí policie Vlasta Suchánková. Nájezd zemědělské techniky ve Středočeském kraji podle ní monitoruje bezmála stovka policistů.

Asi třicet traktorů a další zemědělské techniky vyrazilo podle zpravodajky ČTK před půl šestou ráno z Letňan na okraji Prahy směrem do centra a na Letnou. Původně se měli protestující seřadit na parkovišti u obchodního centra, jedná se ale o soukromý pozemek a ochranka jim přístup zatarasila. Traktory a další vozy se tak seřadily na křižovatce a první skupina z Mladé Boleslavi a okolí vyjela směrem do Prahy asi o půl hodiny dříve, než bylo v původním plánu.

Z tohoto směru měla do centra města vyrazit ještě další asi stovka traktorů z Litoměřicka, Mělnicka a Českolipska. Zemědělci ale nakonec jeli rovnou na Letnou po vlastní ose bez původně plánovaného doprovodu dopravní policie.

Protestní jízda dopravu v Letňanech nijak nezdržovala, kolona zemědělských strojů zabrala jeden dopravní pruh, ostatní auta tak mohla projíždět. Na most Barikádníků dorazili už před 06:00. Zemědělské vozy se držely v jednom jízdním pruhu a v té době ještě poměrně mírný provoz ve vedlejším pruhu výrazněji nebrzdily. Komplikace vozy nezpůsobily ani na Hradčanské či v okolí Vypichu.

Zemědělci plánují zhruba do 11:00 jezdit okružní trasou okolo Letenských sadů a kolem úřadu vlády, kde pak v poledne začne demonstrace. S účastníky protestu se tam chce setkat ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Dal najevo, že se zemědělci je připraven dál jednat o jejich požadavcích, ale nebude se rozhodovat pod ultimáty.

Zemědělci požadují od vlády mimo jiné podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanění evropské provozní dotace.

Protestní akci svolali na dnešek představitelé Agrární komory ČR a Zemědělského svazu, podpořili ho i zástupci další zemědělských svazů. Česko stejně jako další státy Evropy zažívá protesty zemědělců opakovaně.