Příchod Vladimira Putina na inauguraci (7. 5. 2024)

Příchod Vladimira Putina na inauguraci (7. 5. 2024) Zdroj: ČTK/Sergei Bobylev

Příchod Vladimira Putina na inauguraci (7. 5. 2024)
Příchod Vladimira Putina na inauguraci (7. 5. 2024)
Inaugurace Vladimira Putina: vůdce Nočních vlků Alexander Zaldostanov (7. 5. 2024)
Inaugurace Vladimira Putina: herec Steven Seagal (7. 5. 2024)
Pátá inaugurace Vladimira Putina (7.5.2024)
9
Fotogalerie

Putin v Kremlu složil přísahu a popáté se ujal prezidentského úřadu

Ruský prezident Vladimir Putin se dnes v kremelském Andrejevském sále oficiálně ujal dalšího šestiletého prezidentského mandátu. Oznámil to předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin poté, co hlava státu složila přísahu. Putin v březnu dle očekávání s přehledem vyhrál volby, které ale podle kritiky Západu byly nesvobodné a chyběla mu v nich skutečná opozice.

Ruského prezidenta dnes při slavnostním ceremoniálu v honosné, zlatem vykládané síni kremelského palácového komplexu potleskem přivítaly zástupy politiků a významných osobností. Na protest proti stavu ruské demokracie a ruské agresivní válce proti Ukrajině mezi nimi však chyběla řada západních diplomatů, včetně zástupců Evropské unie, Německa, Británie či České republiky.

Ruský prezident při ceremonii převzal symboly svého úřadu a pronesl k účastníkům v sále krátký projev.

Pro Putina to dnes bylo popáté, co v Andrejevském sále složil prezidentskou přísahu. Poprvé tak učinil v roce 2000, následně v roce 2004. S ohledem na ústavu se poté nemohl ucházet o třetí mandát v řadě, stanul proto v čele vlády, než se v roce 2012 opět stal prezidentem. Znovuzvolen byl i v roce 2018.

V lednu 2021 pak Putin podepsal zákon, který mu umožňuje ještě dvakrát kandidovat na post hlavy státu a prezidentem tak může být až do roku 2036. Dnes zahájený mandát mu vyprší v roce 2030.