Světlo zvířetníku

Světlo zvířetníku Zdroj: Petr Horálek/FÚ v Opavě

Světlo zvířetníku
Konjukce Měsíce, Jupiteru a Uranu. Nad nimi je hvězdokupa Plejády
Konjukce Marsu a Saturnu
3
Fotogalerie

Hvězdokupa Plejády, Jupiter s jeho měsíci nebo Uran. Kdy a jak pozorovat oblohu plnou nebeských setkání?

V noci z 10. na 11. dubna se toho na obloze odehraje opravdu spoustu. Nejen že bude stále viditelné světlo zvířetníku, ale budeme se moct pokochat několika různými konjunkcemi. Přiblíží se k sobě Měsíc a Jupiter, u kterého bude možné spatřit některé z jeho měsíců. Nad nimi bude zářit Uran a ještě nad ním hvězdokupa Plejády. Pokud byste neměli planet dost, bude možné nalézt i Mars a Saturn, informuje o tom Fyzikální ústav Slezské univerzity v Opavě. 

Pokud jste fanoušky astronomie a nechcete si nechat ujít jediný nebeský úkaz, příští týden v noci ze středy na čtvrtek vám spánek nedoporučujeme. Vesmír si pro nás totiž připravil opravdu bohatý program. Mezi konjunkcemi bude sice pauza několik hodin, ale nudit se nebudete. Jako doprovodný pořad můžete sledovat zvířetníkové světlo. 

Stále svítí

Již od března je možné na obloze spatřit tzv. „zář pro fajnšmekry“. Jedná se o světlo zvířetníku, které se táhne podél ekliptiky: pomyslné zemské dráhy. Ta se promítá do zvířetníkových souhvězdí, z toho vyplývá i název. Světlo tvoří prach v okolí Slunce, který právě sluneční záření rozptyluje. Ze Země na něj koukáme z boku. 

Světlo je bohužel 70krát slabší než obloha v přesvětlených velkoměstech. K jeho pozorování je tak třeba vyrazit do přírody. Ideální podmínky ke spatření nebeského jevu 10. dubna končí. Máte jedinečnou příležitost.

Úkaz vyhlížejte po soumraku, když se obloha setmí. Pokud se nacházíte na místě bez světelného smogu, nejlépe někde na horách, světlo zvířetníku hledejte směrem na západ hodinu po setmění. Uvidíte světelný kužel sahající do výše až  60° nad obzor. 

Tanec Jupiteru, Měsíce a Uranu

Od deváté hodiny večerní se nad západním obzorem ukáže Jupiter, nejjasnější planeta sluneční soustavy, a bude se postupně přibližovat k našemu Měsíci. Jak se bude stmívat a objekty budou klesat níže k obzoru, bude nad nimi možné spatřit i planetu Uran a kolem Jupiteru čtyři jeho nejjasnější měsíce (Io, Europa, Ganymedes a Callisto). 

Náš Měsíc bude sice těsně po fázi úplňku, ale neuvidíme jen úzký srpek jeho osvětlené části. Slunce bude totiž svítit přes zemskou atmosféru, která světlo rozptýlí směrem k Měsíci, od jehož povrchu se světlo odráží zpět k nám. Vzniká tak tzv. Popelavý svit. Nad trojicí těles následně najdeme i očima viditelnou hvězdokupu Plejády.

Nad ránem Saturn s Marsem

Ve čtvrtek 11. dubna za rozbřesku, krátce po páté hodině ranní se nám naskytne další podívaná. Pokud nám povětrnostní podmínky budou přát, najdeme planety Mars a Saturn jen nízko nad jihovýchodním obzorem. Nebudou od sebe daleko, jen půl stupně úhlové vzdálenosti, což je zhruba úhlový průměr úplňku.

K jejich nalezení bude ovšem potřeba dokonale odkrytý obzor a alespoň malý dalekohled. Obloha bude v tu dobu již dost světlá. Pokud máte přístup k většímu dalekohledu, neváhejte ho využít! S ním spatříte Saturn i s jeho prstenci.