Mimořádný sněm ČMKOS v Praze: Bývalý předák Josef Středula (25.3.2024)

Mimořádný sněm ČMKOS v Praze: Bývalý předák Josef Středula (25.3.2024) Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

Mimořádný sněm ČMKOS v Praze: Bývalý předák Josef Středula (25.3.2024)
Mimořádný sněm ČMKOS v Praze (25.3.2024)
Mimořádný sněm ČMKOS v Praze: Bývalý předák Josef Středula (25.3.2024)
Mimořádný sněm ČMKOS v Praze: Bývalý předák Josef Středula (25.3.2024)
Mimořádný sněm ČMKOS v Praze: Bývalý předák Josef Středula (25.3.2024)
6
Fotogalerie

Josef Středula bude dál předsedou ČMKOS. Podle některých odborářů má ale slabý mandát

Předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) bude dál Josef Středula, který před třemi týdny skončil ve vedení centrály kvůli neplacení členských příspěvků. Na mimořádném sněmu v Praze ho dnes zvolili odboráři a odborářky. Získal 64 ze 112 platných hlasů. Zjistila to ČTK. Podle některých předáků je to slabý mandát. Výsledky vedení ČMKOS oznámí na tiskové konferencí po skončení zasedání a volbě místopředsedy.

"Člověk se musí nejenom nad sebou zamyslet, co všechno udělal, ale také zlepšit komunikaci s členskými odborovými svazy, protože je nějaký důvod, proč tak hlasovaly. Já o tu důvěru stojím. Věřím, že ji obhájím," řekl novinářům po svém zvolení Středula. Uvedl, že chce s místopředsedy vyrazit do základních organizací a "důvěru si vybojovat".

Volební komise dnes vydala 113 lístků, platných bylo 112. Středula získal 64 hlasů, tedy 57 procent. Naposledy ho do čela centrály odboráři a odborářky zvolili na sjezdu v dubnu 2022. Tehdy měl 88 procent hlasů.

"Je to slabý mandát," řekl ČTK ke Středulovu zisku bývalý předseda ČMKOS a Středulův předchůdce ve funkci Jaroslav Zavadil. Podobně se vyjádřil i předák školských odborů František Dobšík. Školské odbory i některé další svazy mají ke Středulovi výhrady.

Středulovu pevnou pozici v čele odborů oslabila jeho prezidentská kandidatura i její ukončení s podpořením protikandidátky Danuše Nerudové. Dobšík zmínil i "nepodařené demonstrace" či nefungující servis, který má centrála poskytovat svazům.

Staronový předseda si nemyslí, že by jeho slabší mandát měl na vyjednávání s vládou a dalšími partnery vliv. "To určitě nic nezpůsobí. Je důležité, že odbory se dohodly. Věřím, že ČMKOS bude mít po dnešním jednání celé vedení. To je ta zpráva pro vnějšek," uvedl Středula.

ČMKOS je s 31 svazy s asi 270.000 členů největší odborová centrála v zemi. Středulu na předsedu nominovalo 14 svazů, mezi nimi i nejpočetnější svaz KOVO. Dvě nominace získala pak také místopředsedkyně Radka Sokolová, která teď konfederaci dočasně řídí. Na předsedu však nekandidovala. Podle ní měl sněm ukázat, zda Středula má dál důvěru odborářů. Na uvolněný post místopředsedy po rezignaci Víta Samka navrhlo 13 svazů vedoucího sociálně-právního oddělení ČMKOS Jiřího Vaňáska a svaz Media pak Jana Křemena z Českého rozhlasu. Volba skončila, výsledky volební komise sdělí po 14:20.