Následky útoku v ruském městě Krasnogorsk.

Následky útoku v ruském městě Krasnogorsk. Zdroj: ČTK / AP / Dmitry Serebryakov

Požár v budově s koncertní síní ve městě Krasnogorsk.
Požár v budově s koncertní síní ve městě Krasnogorsk.
Požár v budově s koncertní síní ve městě Krasnogorsk.
Požár v budově s koncertní síní ve městě Krasnogorsk.
Požár v budově s koncertní síní ve městě Krasnogorsk.
26
Fotogalerie

Teroristé zabili u Moskvy nejméně 62 lidí. K útoku se přihlásil Islámský stát

Nejméně 62 lidí zahynulo při dnešním útoku v koncertní síni ve městě Krasnogorsk na západním okraji Moskvy. Uvedla to agentura TASS s odkazem na předběžné údaje ruské tajné služby FSB, podle kterých je dalších více než 100 osob zraněno.

Ruské úřady začaly jeden z nejhorších útoků v zemi za poslední roky vyšetřovat jako teroristický čin. Budova, která mohla pojmout přes 6000 návštěvníků, je v plamenech.

Tamní média s odkazem na očité svědky a záběry z místa informovala o střelbě z automatických zbraní, explozi a rozsáhlém požáru. Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová podle agentury RIA Novosti útok v označila za teroristický čin.

Nejméně čtyři útočníci v maskáčovém oblečení začali podle ruských agentur střílet - patrně z automatických zbraní - v koncertní síni Crocus City Hall, kde se dnes mělo konat vystoupení rockové kapely Piknik. V prostorách také zřejmě použili výbušniny, které vyvolaly mohutný požár.

Agentura TASS zveřejnila fotografii, na které z budovy stoupá temný kouř a šlehají plameny, které se hasiči snaží zvládnout i s pomocí helikoptéry. Oheň zachvátil asi třetinu budovy a uvěznil na střeše neupřesněný počet lidí. Okolo stovky návštěvníků koncertu se podařilo evakuovat. Hala podle agentury AP pojme přes 6000 lidí.

Server Meduza upozornil na videa sdílená na telegramu, na kterých lidé prchají z koncertní síně. Na dalších neověřených záběrech z budovy je slyšet střelba, na zemi leží nehybná těla.

Jasná bezprostředně není totožnost ozbrojenců, ani jejich motiv. Rusko od února 2022 vede agresivní válku na Ukrajině, přičemž Kyjev se snaží o útoky také na infrastrukturu na ruském území, například na ropné rafinerie.

Útočil Islámský stát?

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na sociální síti přihlásila teroristická organizace Islámský stát, informovala agentura Reuters. Bojovníci IS "zaútočili na velké shromáždění (...) na předměstí ruského hlavního města Moskvy," uvedla skupina. Podle agentury AFP dodala, že útočná skupina "bezpečně vrátila na základnu". Server Meduza nicméně podotkl, že existují pochybnosti o pravosti tohoto prohlášení. Některé kanály na telegramu podle něj uvedly, že šablonu oznámení už teroristická skupina nepoužívá.

O zapojení Islámského státu dnes dříve spekulovala média. Připomněla, že některá zahraniční velvyslanectví v Moskvě v čele s americkou ambasádou na začátku tohoto měsíce varovala před bezprostředním ohrožením ze strany extremistů. K výzvě se připojil i český zastupitelský úřad.

Americké velvyslanectví v upozornění vydaném pro občany USA pobývající v Rusku uvedlo, že "sleduje zprávy, že extremisté mají bezprostřední plány zaútočit na velká shromáždění v Moskvě, včetně koncertů". Podrobnosti o povaze hrozby diplomatická mise neuvedla. Američanům poradilo, aby se v Moskvě vyhýbali davům, monitorovali místní média a sledovali své okolí.

Ruský prezident Vladimir Putin tehdy varování označil za pokus Západu o zastrašování Rusů.

Ukrajina účast na útoku odmítá

Ukrajina nemá nic společného s dnešní střelbou na okraji Moskvy, uvedla podle agentury AFP ukrajinská prezidentská kancelář. Zapojení do útoku v Krasnogorsku podle agentury odmítli i ruští dobrovolníci, bojující po boku ukrajinských obránců proti armádě ruského prezidenta Vladimira Putina. Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky označil útok ozbrojenců v koncertní síni v Krasnogorsku za úmyslnou provokaci ruských zvláštních služeb. Ruská média nyní hovoří o nejméně 40 mrtvých a stovce zraněných.

„Je to úmyslná provokace zvláštních služeb (ruského prezidenta Vladimira) Putina, před kterou mezinárodní společenství varovalo. Kremelský tyran tím začínal svou kariéru a stejnými zločiny proti vlastním občanům ji chce i ukončit," řekl mluvčí rozvědky Andrij Jusov listu Ukrajinska pravda v narážce na spekulace, že ruská tajná služba stála v roce 1999 za atentáty v ruských městech, které byly poté připsané čečenským separatistům. Tyto útoky na počátku Putinova působení v čele státu posloužily jako záminka k rozpoutání druhé, pro Moskvu vítězné války v Čečensku. Putin stál v čele FSB od července 1998 do srpna roku 1999.

Ukrajinska pravda připomněla, že už 8. března velvyslanectví USA v Rusku a britské ministerstvo zahraničí varovaly před možnými teroristickými útoky v Moskvě.

AP poznamenala že americké velvyslanectví v Moskvě tento měsíc varovalo, aby se američtí občané vyhýbali davům s ohledem na hrozící útok. Ruský prezident Vladimir Putin, který před několika dny znovu zvítězil v prezidentských volbách a prodloužil svůj mandát o dalších šest let, varování označil za pokus Západu o zastrašování Rusů.

Zrušené akce

Všechny hromadné akce plánované na víkend byly v Moskvě zrušeny. Uvedla to ruská média s tím, že zesílena byla také bezpečnostní opatření na letištích a železnici. 

„Rozhodl jsem o zrušení všech sportovních, kulturních a dalších masových akcí o tomto víkendu v Moskvě. Prosím o pochopení," uvedl moskevský starosta Sergej Sobjanin na sociální síti.

Moskevská letiště Šeremeťjevo, Vnukovo, Domodědovo a Žukovskij posílila svá bezpečnostní opatření. Úřady vyzvaly cestující, aby se kvůli tomu dostavili na letiště ve větším předstihu. Podobně státní dráhy v souvislosti s teroristickým útokem v Moskevské oblasti zesílily bezpečnostní opatření ve vlacích a na nádražích, na místech, kde se shromažďují lidé ve velkém počtu. Zvýšenou pohotovost mají pracovníci, kteří mají na starosti bezpečnost v železniční dopravě, napsala agentura TASS. Dodala, že posílená bezpečnostní opatření platí i na petrohradském letišti Pulkovo.

Gubernátor Leningradské oblasti, která obklopuje Petrohrad, podle listu Kommersant ohlásil, že svolává jednání krizového štábu kvůli přijímání dodatečných bezpečnostních opatření v regionu. Všechny velké akce kvůli útoku v Kasnogorsku ruší další města v okolí Moskvy, například Istra a Ljubercy.