Czech Grand Design 2023: Jan Plecháč

Czech Grand Design 2023: Jan Plecháč Zdroj: Czech Grand Design 2023/Martin Faltejsek

Daniela Kolářová a šaty Borise Kráľe
Czech Grand Design 2023: Czech Grand Design 2023: Jan Plecháč získal hlavní ocenění
Daniela Kolářová a šaty Borise Kráľe
Czech Grand Design 2023, Magdalena Rutová (ilustrace)
Czech Grand Design 2023: Magdalena Rutová (ilustrace)
14
Fotogalerie

Jan Plecháč je Grand Designérem roku 2023. Díky vázám a sklu pro Moser. Uspěly i šaty Daniely Kolářové

Včera večer byly uděleny ve Stavovském divadle Ceny Czech Grand Design za rok 2023. Zaslouženě je ovládl Jan Plecháč – nejvýraznější osobnost designu posledních let u nás.

Už od doby, kdy Jan Plecháč tvořil dvojici s Henrym Wielgusem, bylo jasné, že se jedná o jednu z nejvýraznějších osobností oboru. Doma je nejen v klasickém produktovém designu, ale zaujmout dokázal i rozsáhlými instalacemi. Jako na Designbloku 2020, kde s celým týmem spolupracovníků v průběhu největší designové přehlídky u nás vyrobil, sestavil a ještě závěrečný den stačil protúrovat festivalový motocykl. Předloni zase všichni obdivovali jeho instalaci kontinentální postele české značky Johann Malle. Proto ani nepřekvapilo, když Plecháč dostal nabídku stát se uměleckým ředitelem tradiční karlovarské sklárny Moser. Nyní se vše spojilo na Cenách Czech Grand Design. Jan Plecháč získal hlavní ocenění CGD za vázu Abyss, vázy Harmonic a kolekci váz a nápojového skla Duše lesa, které navrhl pro tradiční karlovarskou sklárnu Moser, jež získala i ocenění pro Výrobce roku 2023.

Cenu za celoživotní přínos Akademie designu ČR udělila Jiřímu Jiroutkovi (1928–2023). Další trofeje v podobě „osobního lapače nápadů a snů“ navržené loňskými Grand designéry, studiem Lexová & Smetana si odnesli: Boris Kráľ (móda), Klára Marie Bliss (šperk), Vividbooks Vítka Škopa (grafika), SHOTBY.US (fotografie), Magdalena Rutová (ilustrace) a TOTEMO (objev roku) designérky Adriany Kolda za kreativní stavebnice z recyklovaného plastu.

O cenách, které byly uděleny včera večer ve Stavovském divadle, rozhoduje dvaašedesátičlenná Akademie českého designu složená z významných osobností z řad českých i zahraničních kurátorů, galeristů, šéfredaktorů, novinářů a teoretiků designu.