Sněm ANO: Andrej Babiš, Alena Schillerová a Karel Havlíček (10.2.2024)

Sněm ANO: Andrej Babiš, Alena Schillerová a Karel Havlíček (10.2.2024) Zdroj: Blesk:Michal Protivansky/CNC

Sněm ANO: Andrej Babiš (10.2.2024)
Sněm ANO: Andrej Babiš (10.2.2024)
Sněm ANO: Promítání videí s Andrejem Babišem (10.2.2024)
Sněm ANO: Andrej Babiš (10.2.2024)
Sněm ANO: Andrej Babiš (10.2.2024)
8
Fotogalerie

Andrej Babiš obhájil pozici předsedy ANO, kampaň jede na plné obrátky

Sedmý celostátní sněm hnutí ANO nepřipomínal sjezd politické strany. Spíš předvolební meeting. Nikdy nekončící kampaň je ostatně jejich hlavním politickým stylem hnutí ANO.

Každá politická strana nebo hnutí, musí mít ze zákona jednou za čas podobné shromáždění. Tvůrci zákona tím kdysi chtěli říct, že strany působící v demokratickém systému musí být vnitřně demokratické. Z toho důvodu mají politické strany instituce sjezdů, sněmů a kongresů povinně ve svých stanovách, které schvaluje ministerstvo vnitra. Pokud porušují stanovy, mohou být rozpuštěny. Proto se sešel sjezd hnutí ANO.

Byl to vlastně takový minisjezd. Místopředsedkyně Alena Schillerová řekla, že staronové vedení dostalo od delegátů obrovskou podporu, ale v případě ANO je to hodně relativní. Na sjezdy jiných politických stran a hnutí, vyjma SPD, je členskou základnou nominováno kolem 300-650 delegátů. Tady v Babišově Centru pohybové medicíny na pražském Chodově hlasovalo jen 98 delegátů. Tedy vesměs straničtí funkcionáři.

Klasický sjezd to nebyl také z jiného důvodu. Příliš to připomínalo předvolební konferenci, kterou politické strany mívají pár měsíců před volbami. Nicméně sněmovní volby, k nimž v ANO všechny kroky hlavně směřují, budou téměř až za dva roky. Předvolební kampaň je možné označit za hlavní politický styl „anoistů.“

Kampaň nikdy nekončí

„Jásací“ atmosféra celostátního sněmu naznačuje něco o politickém strategii hnutí ANO. Je to permanentní a nikdy nekončící volební kampaň. Na sněmu se neřeší politická strategie a nevybírá se z většího množství kandidátů. Tady se sbírají síly před dalšími výjezdy do regionů. Delegáti v sále proto nejsou tvůrci politiky, ale ti, kdo mají politickým frontmanům dodat novou energii.

Hnutí ANO je ve své špičce založeno na rozdělení oblastí zájmu mezi staronového předsedu Andreje Babiše, staronového prvního místopředsedu Karla Havlíčka a staronovou místopředsedkyni Alenu Schillerovou. Tenhle triumvirát má velice slušný tah na branku. Jinou věcí je, že v řadě otázek se stále víc a víc radikalizuje vnitřní nedočkavostí, což může časem vyvolat efekt přestřelení, jako kdysi v případě Jiřího Paroubka a ČSSD. Dnes však jsou na vrcholu předvolebních preferencí.

Novou ideou na sněmu byl snad jen požadavek Karla Havlíčka na defializaci. Ta má spočívat na třech pilířích – vyzvednutí ekonomiky z bahna stagnace, zbavení veřejné debaty nálepek o demokratických a nedemokratických stranách, no a nakonec odmítnutí politického papalášství. Jestli tuto politiku chce Karel Havlíček namířit i vůči svému předsedovi, ve svém projevu neřekl.

Jinak místopředsedové zůstali stejní, jen rebelujícího exhejtmana Vondráka nahradil pražský politik Robert Králíček, který ve stínové vládě je zmocněncem pro IT technologie.

Další sněm hnutí ANO skončil a s ním nevyslovená otázka, kde se skutečně rozhoduje o politice hnutí.