Petr Fiala (ODS) a Andrej Babiš (ANO) se střetli na TV Nova v pořadu Za pět minut dvanáct (17.12.2023)

Petr Fiala (ODS) a Andrej Babiš (ANO) se střetli na TV Nova v pořadu Za pět minut dvanáct (17.12.2023) Zdroj: Reprofoto TV Nova

Šéf ANO jakékoliv pochybení odmítá.
Andrej Babiš na TikToku v mikině Nutelly.
Mimořádná schůze Sněmovny k energiím: Šéf hnutí ANO Andrej Babiš (16.11.2023)
Mimořádná schůze Sněmovny k energiím: Šéf hnutí ANO Andrej Babiš (16.11.2023)
Mimořádná schůze Sněmovny k energiím: Šéf hnutí ANO Andrej Babiš (16.11.2023)
7
Fotogalerie

Jako u Kima v KLDR. Volební sjezd ANO bude přehlídkou vzývání kultu Babiše a soutěží v rétorickém lynčování vlády

V sobotu se uskuteční volební sjezd hnutí ANO. Ve světle očekávaných výsledků to bude víceméně tuctové setkání příznivců a podřízených Andreje Babiše, které doplní ti, již se na zářnou kariéru a možný podíl na budoucí mocenské kořisti teprve pilně a svědomitě chystají. Vše podstatné je totiž dopředu zcela jasné. Andrej Babiš zůstane předsedou, ve vedení zůstanou jeho nejvěrnější místopředsedové a obsahem řečí bude plamenná kritika a lynčování vlády, ale i adorování předsedy. Bude to něco jako politické shromáždění v KLDR stříknuté „klasickou“ rozpravou v Poslanecké sněmovně. Hnutí ANO by přitom tuto příležitost mohlo či mělo využít i jinak.  

Na úvod a pro osvěžení paměti je potřeba zopakovat, že na posledním sjezdu před dvěma lety Andrej Babiš sliboval, že na nejvyšší funkci v hnutí ANO už kandidovat nebude. Ale zjevně to byl jen běžný plácanec do větru, kterých ostatně majitel Agrofertu za poslední léta předvedl nepočítaně. Jen tak namátkou: nechtěl kandidovat na prezidenta, ale nakonec o tuto funkci bojoval jako lev do posledního dechu, orodoval za euro, nyní ho zase nechce… A tak bychom mohli pokračovat. Stínovou vládu ANO řídí Karel Havlíček, ale jen totální naivka a duševní prosťáček by si mohl myslet, že po vítězných volbách to bude někdejší dvojministr Havlíček, kdo bude v čele nové vlády. Nebude. Zkrátka Babiš tyto své proklamace nikdy nebere vážně.

Ale zpět ke sjezdu. Andrej Babiš získal nominace všech krajů a ve volbě předsedy nemá protikandidáta. Je to logické, žádný politický sebevrah, který by riskoval ztrátu svého koryta, se nyní v ANO nenachází. Teď se proto hraje jen o to, kolik procent hlasů Babiš dostane. Musí to být na efekt. Předseda nesmí dostat 100 ani 90, možná ani 85 procent, aby to nevypadalo jako v totalitní straně. Ale zisk mezi 70 až 79 procenty už vypadá marketingově dobře a budí zdání demokracie. Teď jde jen o to, zařídit, aby mu to někteří delegáti „nehodili“. V pozici místopředsedů budou potvrzeni Karel Havlíček, Alena Schillerová a Richard Brabec. O další místa se asi strhne mela. Kdo nakonec uspěje, není důležité, tito pohlaváři ve vedení ANO stejně budou jen do počtu.

Sjezd hnutí ANO se koná v turbulentní době, která je bohatá na události. Velká část z nich není vládě nakloněna a to zřejmě bude i hlavním leitmotivem většiny projevů. Bude se zcela nepochybně mluvit o premiérově milionu v kampeličce, o rozhodnutí Ústavního soudu o důchodech, o masivním přílivu ruského plynu do Čech, o špatné ekonomické situaci země, o zpackaném startu systému přihlášek na střední školy, o tahanici ohledně „pana Euro“ a dalších tématech. Lze tedy očekávat plejádu fanatických, agresivních a možná i výrazově expresivních projevů na adresu Petra Fialy a jeho ministrů. Nejvíce bude pochopitelně perlit předseda Babiš. Bude mluvit hodinu, dvě nebo více? O to vůbec nejde. Nicméně otře se ve svém projevu i o rozsudek soudu ohledně svého členství v StB…?

Přesto tu jsou věci, které by se mohly vymknout běžnému žvanění. Jsou to například blížící se volby do Evropského parlamentu, do nichž by ANO mělo definovat své programové a ideové ukotvení. Pohlaváři ANO by měli skrze svá vystoupení veřejnosti i něco vysvětlit. Například postoj k nákupu stíhaček F-35,nebo by se měli pokusit o zklidnění nálad po verdiktu Ústavního soudu k nižší valorizaci penzí, kdy nevhodná vyjádření představitelů hnutí přispěla ke zvednutí nebývalé vlny nenávisti vůči ústavním soudcům. Poslední zajímavou věcí bude či může být seznam pozvaných hostí z jiných politických subjektů. To může o lecčems napovědět, například i směrem k sestavování koalic po podzimních krajských volbách.

Nyní jde o to, zda Babiš a jeho parta budou alespoň během sjezdu schopni nějakého odstupu a státnické všeobecné reflexe. Soudě podle vyjádření, která zaznívají v minulých týdnech, ale žádné překvapení očekávat nelze a sobotní sjezd bude pouze setkáním autoritářského gurua a jeho nohsledů, kteří už přes dva roky nelibě nesou, že jsou v opozici a za poslední dobu vyklidili řadu mocenských pozic.