Umělá inteligence. (ilustrační foto)

Umělá inteligence. (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Umělá inteligence je zjednodušeně řečeno schopnost strojů napodobovat schopnosti lidí jako je například přemýšlení, plánování, učení se nebo také kreativitu (tvoření)
2
Fotogalerie

Společnost Amazon nabídla chatbota pro firmy, jmenuje se Amazon Q

Americký internetový prodejce Amazon nabídl chatbota pro firmy. Jeho cloudová divize AWS v úterý představilaprogram s názvem Amazon Q, který umí mimo jiné shrnovat dokumenty a navrhovat texty. Firma tak chce konkurovat podobným službám, které nabízí konkurenční společnosti Microsoft a Google.

Program potřebuje pro svou práci přístup k podnikovým informacím, má to mimo jiné zabránit tzv. halucinacím, kdy si software s umělou inteligencí věci libovolně vymýšlí. Firma ujišťuje, že údaje zákazníků program nikdy nepoužije ke svému dalšímu učení. Amazon Q místo toho dostal k dispozici 17 let záznamů samotné AWS, vysvětlil podle německé agentury DPA šéf divize Adam Selipsky.

Cena nástroje bude začínat na 20 dolarech (441 Kč) za osobu a měsíc. Mnohé jeho funkce jsou ale k dispozici už teď ve zkušební verzi. Verze s dalšími funkcemi pro vývojáře a pracovníky IT bude stát 25 dolarů na osobu a měsíc

Podle CNBC dostal program název podle stejnojmenné postavy z filmů o Jamesi Bondovi nebo podle postavy Q ze seriálu Star Trek, záleží prý na tom, kterého manažera AWS se zeptáte.

Větší výběr

Chatboti vybavení umělou inteligencí (AI), jako je ChatGPT společnosti OpenAI, dokážou formulovat texty na jazykové úrovni člověka. Princip spočívá v tom, že odhadují slovo od slova, jak by měla věta pokračovat. Modely se trénují na základě obrovského množství informací. Spuštění ChatGPT na konci loňského roku vyvolalo kolem AI celosvětové pozdvižení. Microsoft používá technologii stojící za ChatGPT ve svých podnikových aplikacích, zatímco Amazon nedávno získal podíl v konkurenční společnosti Anthropic.

Po nedávném chaosu ve společnosti OpenAI, jejíž spoluzakladatel Sam Altman byl nejprve nucen odejít, aby se po několika dnech vrátil, zaznamenává Selipsky velký zájem investorů o alternativy. „Všichni zákazníci, se kterými mluvíme, říkají: potřebujeme větší výběr," řekl CNBC. Chtějí podle něj nejen technologické alternativy, ale také "spolehlivé obchodní partnery".