Do stávky plánuje jít přes 2000 škol.

Do stávky plánuje jít přes 2000 škol. Zdroj: Foto Aha! – Karel Kopáč, ČTK/J. Svoboda, Profimedia.cz

Bude vaše škola v pondělí zavřená? Přinášíme přehled škol, kde se stávkuje

Do pondělní stávky se zapojí více než 60 procent základních, středních a mateřských škol v Česku. Vyplývá to z aktuálního odhadu odborů. Některé školy budou zavřené, jiné budou fungovat v omezeném režimu. Stovky firem z průmyslu se do stávky zapojí hodinovým zastavením výroby, celkem může jít až o milion zaměstnanců. Protesty také podpoří řada zaměstnanců z veřejného i soukromého sektoru symbolicky. Týká se to třeba horníků z Mostecka, odborů na úřadu vlády, odborového svazu pozemní a letecké dopravy nebo většiny odborových organizací sdružených v Unii zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb (UZO). Podle analytiků bude mít stávka na výkon české ekonomiky zanedbatelný dopad.

Pondělní stávka je podle Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) namířená proti dopadům konsolidačního balíčku, poklesu reálných mezd nebo vysokým cenám energií. Školy pak usilují o navýšení své kapitoly ve státním rozpočtu a růst výdělků nepedagogických pracovníků.

V Česku je podle ročenky ministerstva školství celkem přes 4200 základních, téměř 1300 středních a asi 5400 mateřských škol. Většinu základních a mateřských škol zřizují obce, u středních škol je nejčastěji zřizovatelem kraj. Požadavky regionálního školství symbolicky podporuje také celý vysokoškolský odborový svaz. Hodinovou výstražnou stávků podpoří i 13 fakult vysokých škol, mezi nimi například Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

Stávku podporují i vychovatelé, kteří pracují například v domovech dětí a mládeže nebo ve výchovných ústavech, a někteří studenti středních škol. Iniciativa Studenti pro školství uspořádá v pondělí v Praze protest. Začne v 11:00 na Jungmannově náměstí. Studenti se následně vydají průvodem před ministerstvo školství, kde symbolicky předají studentské dopisy adresované ministru školství Mikuláši Bekovi (STAN).

Například v Praze se do stávky aktivně zapojí více než polovina z 921 škol. Dalších zhruba 100 až 150 pražských škol vyjádří podporu jinak a stávkovat v nich bude například část kantorů, někde bude uzavřena část školy, jako je například jídelna.

Provoz hlavního města bude v pondělí zajištěn standardním způsobem. Větší městské firmy se do stávky zapojí maximálně symbolicky. Po dopravním podniku, který je největší pražskou městkou firmou, to dnes ČTK řekli i mluvčí Pražských služeb, Technické správy komunikací, Pražské vodohospodářské společnosti a Pražské plynárenské. Stávkovat neplánují ani úředníci magistrátu.

Stávka se nechystá ani na úřadu vlády, tamní odborová organizace ovšem požadavkům ČMKOS a Odborového svazu státních orgánů a organizací vyslovuje plnou podporu. Úředníci některých úřadů práce, sociální správy katastrálních úřadů či finančních úřadů po celém Česku se do stávky zapojí. Tyto úřady však přesto zůstanou otevřené. Část jejich pracovníků pak přeruší práci od 12:00 do 13:00. "Odborový svaz jde do stávky aktivně a úředníci, kteří jsou politiky stále dehonestováni, do stávky půjdou," řekl ČTK předák odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář.

Symbolickou podporu chystá 85 procent z přibližně 150 odborových organizací sdružených v UZO. Zastupují několik desítek firem z odvětví obchodu a logistiky, v mnoha podnicích totiž působí více odborových organizací. Jejich zaměstnanci budou mít na paži po celý den nasazenou žlutou pásku s nápisem Za lepší budoucnost ČR.

Stávku podpoří symbolicky i zaměstnanci z jiných oborů. Horníci z Mostecka tak učiní nasazením náramků, umístěním nálepek na helmy a připevněním placek na klopy. Odborový svaz pozemní a letecké dopravy oblékne reflexní vesty. Například zaměstnanci v olomoucké továrně na výrobu alternátorů M.L.S. Holice budou mít pásky, placky a vylepí plakáty. Podobné to bude i ve strojírensko-metalurgické firmě Unex z Uničova na Olomoucku a dalších podnicích. Účast na protestní akci zvažují i někteří zemědělci. Agrární komora to chápe, ale nepodporuje stávku ve firmách.

Den protestů vyhlásila na pondělí ČMKOS. V mnoha podnicích se na čas zastaví výroba, například v největší české automobilce Škoda Auto bude provoz stát dvě hodiny. Velký počet zaměstnanců přijede na demonstraci do Prahy na Malostranské náměstí od 13:00.

Podle analytiků, které oslovila ČTK, bude mít stávka na výkon české ekonomiky jen zanedbatelný dopad. Analytik Cyrrusu Vít Hradil míní, že by se celostátní hospodářské škody měly udržet v řádu stovek milionů korun, což je z pohledu celé ekonomiky marginální. Varovnější je podle analytiků do budoucna signální skutečnost, že lidé chtějí stávkovat kvůli nutné snaze narovnat veřejné finance.