Oktoberfest 2022

Oktoberfest 2022 Zdroj: Profimedia.cz

Oktoberfest 2022
Oktoberfest 2022
Oktoberfest 2022
Oktoberfest 2022
Oktoberfest 2022
37
Fotogalerie

Mnichovský primátor zahájí pivní festival Oktoberfest, slavnostně narazí sud. Tuplák vyjde až na 369 Kč

Dnes přesně v poledne na Tereziánské louce v Mnichově narazí primátor bavorské metropole Dieter Reiter sud piva, čímž zahájí vyhlášený pivní festival Oktoberfest. Akce, která letos potrvá do 3. října a která je svého druhu jednou z největších na světě, každoročně přiláká miliony návštěvníků. Ty neodrazuje ani vysoká cena za tuplák piva, která se letos přiblíží k 15 eurům (369 Kč). S vysokými výdaji musí hosté počítat i za ubytování, v některých mnichovských hotelech se cena za pokoj a noc dostává až k 500 eur (12.300 Kč).

Zřejmě nejsledovanější osobou v Bavorsku se o poledni stane mnichovský primátor Reiter. Podle tradice narazí v obřím festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů první sud festivalového piva. Akt bude živě přenášet bavorská televize BR. Loni, kdy se Oktoberfest konal poprvé po pandemické přestávce, se Reiterovi podařilo narazit pípu dřevěnou palicí na tři údery, v roce 2019 mu stačily jen dvě rány.

Jakmile se primátorovi úkon podaří, zvolá „O’zapft is!", což znamená, že je naraženo a že Oktoberfest oficiálně začal. Do té doby na Tereziánské louce, kde se svátek piva koná, hostinští nenalejí nikomu ani kapku piva. První pivo z naraženého sudu náleží premiérovi Markusu Söderovi, který si pak s Reiterem společně připije na šťastný a klidný průběh festivalu.

5,6 milionu tupláků

Loni Oktoberfest navštívilo 5,7 milionu lidí, což bylo o 600.000 méně než v roce 2019. Hosté vypili na 5,6 milionu tupláků piva. Zatímco v loňském roce stál litr piva od 12,6 do 13,8 eura (až 339 Kč), letos se cenovka dostala na 14,9 eura. Zdražování hostinští vysvětlují vysokou inflací, vyššími výdaji na mzdy a služby a všeobecným růstem nákladů. Ani jiné pití není na Oktoberfestu levnou záležitostí, litr vody ve stanu přijde na deset eur (246 Kč) a limonáda na více než 11 eur (270 Kč). Novinkou jsou ale pítka s bezplatnou vodou, která jsou rozmístěna v areálu.

Na Tereziánské louce si návštěvníci mohou zakoupit suvenýry a svézt se na kolotočích, největší atrakcí jsou ale obří pivní stany. Ty největší mají vnitřní kapacitu okolo 6000 hostů a s jejich stavbou začali dělníci na počátku léta. Hostinští k letošnímu ročníku uvádějí, že pro večerní hodiny jsou takřka všechny dostupné stoly zamluveny. Čtvrtina míst ve stanech je nicméně z rezervace vyjmuta, místa tedy připadnou těm, kdo přijdou jako první.

Marodka i policejní stanice

Festival nebude omezen jen na Tereziánskou louku. Z doby pandemie se zachovala tradice menších oktoberfestů, které pořádají pivnice po celém Mnichově. V hospodách nebudou chybět festivalové pochutiny v podobě pečených kuřat a volů, živá hudba a samozřejmě pivo. To bude výrazně levnější než na louce, stát bude okolo 11 až 12 eur (295 Kč).

Tereziánská louka po dobu festivalu připomíná tak trochu město ve městě. Nechybí zde ani zdravotnické středisko, ve kterém mají lékaři stejně jako v loňském roce počítačový tomograf (CT). V areálu je také policejní stanice s celami pro výtržníky a zloděje. Bojovat s kapsáři, které pivní svátek láká, pravidelně pomáhají německým policistům také jejich kolegové ze zahraničí včetně Čechů. Letos úřady uvedly, že na bezpečnost bude dohlížet každý den okolo 800 policistů.

Ekonomický přínos Oktoberfestu pro Mnichov a Bavorsko je mimořádný, jeho hospodářskou hodnotu Mnichov udává na více než miliardu eur (přes 24,5 miliardy Kč). Letošní ročník je v pořadí 188. Počátek festivalu spadá do října 1810, kdy po svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.