Nizozemské stíhačky F-16

Nizozemské stíhačky F-16 Zdroj: Reuters

Nizozemské stíhačky F-16
Nizozemské stíhačky F-16
Nizozemské stíhačky F-16
Nizozemské stíhačky F-16
Nizozemské stíhačky F-16
13
Fotogalerie

Ukrajina může dostat stíhačky F-16 od Dánska a Nizozemska. USA souhlasí s jejich předáním

Spojené státy schválily předání dánských a nizozemských stíhaček F-16 Ukrajině, aby se mohla bránit ruské agresi. Předány mají být poté, co ukrajinští piloti dokončí výcvik v ovládání těchto letadel, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného amerického představitele. Ukrajina volá po dodání moderních západních stíhaček, které by jí pomohly čelit dosavadní ruské nadvládě ve vzduchu.

Washington poskytl Dánsku a Nizozemsku oficiální ujištění, že USA urychlí schválení žádosti o předání F-16 Ukrajině, jakmile budou ukrajinští piloti vycvičeni, řekl Reuters zmíněný představitel. To mezitím potvrdili ministři zahraničí obou zemí.

"Vítáme rozhodnutí Washingtonu, které dláždí cestu k poslání stíhaček F-16 Ukrajině," napsal v sociální síti X, dříve Twitter, nizozemský ministr zahraničí Wopke Hoekstra a dodal, že nyní se bude o celé záležitosti dále jednat s evropskými partnery.

"Mohu potvrdit, že jsme s ministrem obrany napsali našim kolegům v USA o našich variantách. A právě jsme dostali přátelský dopis od amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena, který nám dává určité možnosti, jak postupovat," řekl dánskému rozhlasu ministr zahraničí Lars Lökke Rasmussen. Na dotaz, zda tedy Dánsko stíhačky Ukrajině dodá, odvětil, že to znamená, že překážka, která by tomu mohla bránit, již neexistuje. "Společně s našimi spojenci si nyní vyjasňujeme, jaký by mohl být další krok," řekl.

Dánsko a Nizozemsko nedávno požádaly Spojené státy o ujištění, že Washington nebude proti předání stíhaček F-16, které si tyto země dříve pořídily, Ukrajině. Letadla F-16 vyrábí zbrojovka Lockheed Martin.

Podle agentury Reuters, která cituje nejmenovaného amerického představitele, Blinken v dopise své protějšky z Dánka a Nizozemska ujistil, že žádosti budou schváleny. "Píši, abych vyjádřil plnou podporu Spojených států jak přesunu stíhaček F-16 na Ukrajinu, tak výcviku ukrajinských pilotů kvalifikovanými instruktory," uvedl Blinken v dopisech, jejichž kopii viděla agentura Reuters.

"Je zásadní, aby se Ukrajina dokázala bránit pokračující ruské agresi a porušování své suverenity," napsal také šéf americké diplomacie. Dodal, že schválení požadavků Ukrajině umožní "plné využití nových schopností, jakmile první skupina pilotů dokončí svůj výcvik".

Členové NATO Dánsko a Nizozemsko vedou mezinárodní snahy o výcvik pilotů a podpůrného personálu k servisu letadel, což by v konečném důsledku mělo vést k předání F-16 Ukrajině pro použití ve válce s Ruskem.

Nizozemský premiér Mark Rutte, jehož vláda je nyní v demisi, v květnu uvedl, že Nizozemsko vážně uvažuje o poskytnutí F-16 Ukrajině, protože v současné době tyto stíhačky vyřazuje. Nizozemsko má podle údajů ministerstva obrany v současné době 24 funkčních F-16, které budou vyřazeny do poloviny příštího roku. Dalších 18 stíhaček je k dispozici, z nichž 12 bylo předběžně prodáno.

Americký prezident Joe Biden v květnu schválil výcvikové programy pro ukrajinské piloty na F-16. Kromě školení v Dánsku mělo vzniknout školicí středisko v Rumunsku.

Kyjev nebude moci během příštího podzimu a zimy nasadit stíhačky F-16, připustil ve středu v televizi mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Výcvik Ukrajinců na letounech americké výroby zatím nezačal.

Američtí představitelé soukromě uvedli, že proudové stíhačky F-16 by Ukrajině v její současné protiofenzívě příliš nepomohly a vzhledem k ruským systémům protivzdušné obrany a nejednoznačné vzdušné situaci nad Ukrajinou nezmění poměr sil ani poté, co nakonec na Ukrajinu dorazí, dodal Reuters.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg ve čtvrtek uvedl, že Ukrajina nejspíš získá moderní stíhací letouny od zemí NATO, konečné rozhodnutí ale zatím nepadlo. Dodávky zbraní bojující Ukrajině mohou pomoci při stávající ukrajinské ofenzivě a "je naprosto možné", že mezi těmito dodávkami budou i moderní stíhací letouny, prohlásil šéf aliance.