Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Profimedia.cz

Karel Steigerwald: Agresivní Rusko pořád ohrožuje svět

Jednejte s Putinem. I on má svou pravdu. Dodávejte mu, co potřebuje. Izolací bráníte ruské cestě k demokracii. Ukončete válku na Ukrajině dohodou. Tak zní četné hlasy a zní jako hlasy politických dětí, které se právě vylíhly bez očí a uší do neznámého světa. Kdo chce řídit automobil, musí absolvovat kurs a složit zkoušky, jež mají snížit počet mrtvých na silnicích. Kdo jde do politiky, žádné zkoušky neskládá, pokud za ně nepovažujeme volby. Ale ani voliči nezkoumají kvalifikaci politiků, nýbrž jen dovednost, s níž si je umějí naklonit. Politika je vřískot a vrnění politických dětí v neznámém světě. 

Zatím nikdo nepřišel s myšlenkou, že by se o tom, kdo smí řídit auto, místo zkoušky hlasovalo. Souvislost mezi odborností řidičů a mrtvými na silnicích je evidentní. Politici mohou ohrožovat na životě miliardy. Čas, kdy se bude o platnosti binomické věty hlasovat, se blíží. Ostatně, co by v politice měla být odbornost? Vyšší dluhy, nebo vyšší daně? Je to beznaděj, politici se prodírají spletí bludů a omylů, které vyvracejí jinými bludy a omyly.

Stále stejná písnička

Západ se už druhé století zabývá Ruskem. A čím víc se mu zdá, že Rusko chápe, tím víc je Ruskem ohrožován. Před čtyřiceti lety napsal Milan Kundera esej Unesený Západ. Do pojmu Západ zahrnul i střední Evropu, kterou Rusko před sedmdesáti lety připojilo do své východní říše a čtyřicet let ji předělávalo. Tak střední Evropa zmizela. Od Aše na východ už jen samý Východ. Češi a Slováci mají na to „předělávání“ zvláštní vzpomínky, ale ty mají všechny státy, na nichž to Rusové zkusili. Kunderůvv esej není o politickém „únosu států“, zkoumá možnosti toho únosu: rozklad identity Západu, pro niž středem vesmíru byla vždy svoboda jednotlivců, a identitu Východu, pro kterou je osou dění surová síla státu. Každý náčelník ruského státu se zeptá: Kolik má svoboda vojáků?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!