Ústavní soud má nového předsedu. Po dvaceti letech ve funkci Pavla Rychetského vystřídá Josef Baxa

Ústavní soud má nového předsedu. Po dvaceti letech ve funkci Pavla Rychetského vystřídá Josef Baxa Zdroj: Blesk: M. Pekárek, R. Matějková/Nejvyšší správní soud

Prezident Petr Pavel si připíjí s novou ústavní soudkyní Kateřinou Ronovskou a novým předsedou instituce Pavlem Rychetským (4.8.2023)
Prezident Petr Pavel jmenoval Josefa Baxu novým předsedou Ústavního soudu (4.8.2023)
Prezident Petr Pavel jmenoval Josefa Baxu novým předsedou Ústavního soudu (4.8.2023)
Prezident Petr Pavel jmenoval Josefa Baxu novým předsedou Ústavního soudu (4.8.2023)
4
Fotogalerie

Ústavní soud má nového předsedu. Po dvaceti letech ve funkci Pavla Rychetského vystřídá Josef Baxa

Předsedou Ústavního soudu dnes prezident Petr Pavel jmenoval někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu. Od úterý nahradí ve funkci končícího Pavla Rychetského. Do funkce ústavní soudkyně Pavel jmenoval profesorku občanského práva Kateřinu Ronovskou, jejíž nominaci Senát schválil ve středu. Ronovskou zároveň prezident jmenoval místopředsedkyní soudu.

Ústavní soud má mít vedle předsedy také dva místopředsedy, tento post dosud zastával jen soudce Vojtěch Šimíček.

Baxa je ústavním soudcem takřka přesně dva měsíce. V justici působí od roku 1984, mezi roky 1998 a 2002 byl také prvním náměstkem ministrů spravedlnosti Otakara Motejla, Jaroslava Bureše a Pavla Rychetského. Podílel se mimo jiné na přípravě a prosazení velké novely trestního řádu i na tvorbě nového institucionálního a procesního rámce správního soudnictví.

Předsedou tehdy nově zřízeného Nejvyššího správního soudu Baxu v lednu 2003 jmenoval prezident Václav Havel, ve funkci byl 15 let, poté se stal předsedou jednoho ze senátů NSS.

Ronovská je vedoucí katedry občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, která ji letos v dubnu doporučila na ústavní soudkyni. Od loňského září též zasedá ve vládní Radě pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Ronovská spolupracuje s řadou českých nadací a dalších organizací neziskové sféry.

V patnáctičlenném týmu ústavních soudců bylo dosud volné místo po Vladimíru Sládečkovi, jehož desetileté funkční období skončilo 4. června. V srpnu končí mandát Rychetskému a Ludvíku Davidovi. Prezident Pavel bude muset letos předložit ještě jednoho kandidáta na ústavního soudce vzhledem k tomu, že 26. listopadu skončí mandát Radovana Suchánka. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na deset let, opakování mandátu ústava nezakazuje.

Senát zatím novému prezidentovi schválil všech šest jeho nominantů. V červnu tak Pavel mohl doplnit personálně oslabený ÚS o Baxu, někdejší prezidentku Soudcovské unie Danielu Zemanovou a ústavního právníka Jana Wintra. Na jmenování čeká místopředsedkyně pražského městského soudu Veronika Křesťanová a bývalý místopředseda Mezinárodního trestního soudu Robert Fremr.