Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Midjourney; reflex.cz

Co dělat, když za vámi přijde dítě s tím, že ho někdo bije nebo sexuálně zneužívá? Poradí kampaň Pod svícnem

Rok od svého založení představila iniciativa Pod svícnem několik nových projektů a výhledy do budoucna. Jako jedna z mála organizací z neziskového sektoru se plně opírá o data díky spolupráci s agenturou Ipsos. Dle jejího výzkumu až 44 % lidí pak zná někoho, kdo domácí násilí zažil a 31 % obětí domácí násilí s nikým neřeší. Proto spouští novou kampaň udělejme z obětí hrdiny. První spot natočili sami hrdinové a podporovatelé iniciativy.

“Ze spotu máme radost. Nicméně je to pouze jedna z mála aktivit, kterou v následujících měsících chystáme. Snažíme se totiž upozornit na fakt, že oběti domácího násilí, jak my raději říkáme hrdinové, potřebují důvěru a do jisté míry i pomoc okolí, aby dokázali cyklus domácího násilí opustit,” říká Barbora Urbanová, spoluzakladatelka iniciativy a poslankyně Parlamentu České republiky za hnutí STAN. "Výzkum ukazuje, že pětina Čechů má vlastní zkušenost s domácím násilím. Více než polovina si poté odnesla následky v sociální oblasti, což se projevuje především horším navazování vztahů a sníženou důvěrou k lidem," potvrzuje Michal Kormaňák z agentury Ipsos.

Kampaň zaměřená na okolí obětí domácího násilí

“Čísla, o která se díky spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos opíráme, jsou pro nás alarmující. Zároveň ukazují cestu, kudy se vydat,” doplňuje ji Michaela Studená. Jako zásadní vidí spuštění kampaní zaměřených na okolí obětí. Ať už jsou to děti nebo dospělí.

Právě kampaň zaměřená na okolí obětí domácího násilí právě startuje. Vychází z čísel agentury Ipsos, kdy 35 % lidí si myslí, že si oběť za svou situaci může sama a 44 % lidí zná někoho, kdo si domácí násilí prožil. Cílem spotu je zvýšit všímavost okolí.

Kampaň zaměřená na děti

Základní premisou je, že nejvíce ohroženou skupinou jakéhokoliv násilí, jsou děti. Děti se nemohou nijak bránit a dovolání se pomoci je u nás téměř nemožné. Tyto děti si pak traumata přenášejí i do dospělého života. Cílem aktivit je, aby dospělí věděli, jak reagovat na situaci, pokud za nimi přijde dítě a svěří se. “Na těchto aktivitách budeme spolupracovat s Martinou Pártlovou, která naše aktivity téměř od počátku podporuje,” vysvětluje Studená a Urbanová ji doplňuje:  ”Z metodického hlediska nám pomůžou Pavel a Jasmína Houdkovi z Moderní sebeobrany.” Jasmína k tomu říká: „Když dnes naučíme děti, jak se za sebe postavit, jak včas rozpoznat manipulaci a násilí, tak je v dospělosti nebudeme muset léčit z traumat znásilnění, zneužití a ze závislostí. Vybudujeme tím silnější společnost a to je výhodné prostě pro všechny.“

Legislativní změny

Na legislativních změnách spolupracuje Pod svícnem zejména s JUDr. Lucií Hrdou. Aktuálně se podařilo posunout ještě před rokem teprve připravovaný zákon o domácím násilí, který obsahuje definici domácího násilí, která v občanském zákoníku dosud chybí, prodloužení doby vykázání agresora nebo povinnost Policie odebrat vykázanému jeho zbraň. Brzy jej bude projednávat Vláda a zamíří do sněmovny. Dále se podařilo právě po konzultaci s Lucií Hrdou do připravované redefinice znásilnění přidat další bariéru, která chrání děti, tzv. znásilnění z podstaty. Věková hranice, kterou prosazuje, je minimálně 12 let. Významně podporuje i opatření, které zabrání odsouzeným sexuálním delikventům, aby dále pracovali s dětmi, tedy tzv. dětský certifikát.

“Zlepšujeme systém. Scházíme se se všemi, kteří jej tvoří. Policejní prezidium, školení pro mediky, spolupráce se starostkami a starosty, předávání zkušeností z našich jednotlivých případů tak, aby se systém zlepšoval. Musí být vůči obětem citlivý, mít rychlou a efektivní odezvu, poskytnout pomoc, ne odsouzení,” doplňuje na závěr Urbanová.

Lucie Hrdá k tomu říká: “S domácím násilím se setkává denně obrovská část populace ČR, aniž by se k této realitě stát stavěl čelem. Je třeba si uvědomit závažnost problému, jeho rozsáhlost a komplexnost, a zároveň určitou bezradnost orgánů státu tváří tvář domacimu násilí, které jsou příčinami toho, že většina oběti domácího násilí nepožádá oficiálně o pomoc. S\stém se musí změnit a nesmí být k obětem domácího násilí netečný nebo dokonce hostilní.”

Spolupráce s Donio a založení spolku

Jako jednu z největších transformací po roce fungování iniciativy je založení spolku a transparentního účtu skrze platformu Donio. “Chtěli jsme maximálně transparentní financování. Peníze poputují přímo na terapie a případnou právní pomoc. Zároveň z části financovat kampaň zaměřenou na děti, jelikož tu bychom po roce fungování z vlastních zdrojů už neutáhli. Nechceme dělat věci polovičatě,” vysvětlují shodně obě zakladatelky.