Šéf soukromé Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenij Prigožin vyhrožuje blokádou Rostova na Donu na jihozápadě Ruska a pochodem na Moskvu

Šéf soukromé Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenij Prigožin vyhrožuje blokádou Rostova na Donu na jihozápadě Ruska a pochodem na Moskvu Zdroj: Profimedia

Gerasimov, Šojgu a Prigožin vítali delegaci libyjského warlorda Haftara (2018).
Gerasimov, Šojgu a Prigožin vítali delegaci libyjského warlorda Haftara (2018).
Gerasimov, Šojgu a Prigožin vítali delegaci libyjského warlorda Haftara (2018).
Prigožinova firma Concord dlouho zařizovala zakázky pro Kreml.
Jevgenij Prigožin u čečenského vůdce Ramzana Kadyrova.
10
Fotogalerie

Žoldnéři z Wagnerovy skupiny obsadili Rostov, hrozí pochodem na Moskvu. Putin hovoří o vzpouře

Šéf soukromé Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenij Prigožin tvrdí, že jeho vojáci překročili hranice z Ukrajiny do Ruska a jsou připraveni pochodovat na Moskvu, pokud za nimi nepřijedou ruský ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. Podle agentury Reuters Prigožin také uvedl, že jeho vojáci mají pod kontrolou všechna armádní stanoviště v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska, kde sídlí velitelství Jižního vojenského okruhu, které je z velké části zodpovědné za vedení války na Ukrajině. Ověřit to nelze.

Prigožin se během noci na dnešek a dnes ráno v sérii prohlášení, jejichž pravost nelze podle BBC ověřit, nechal slyšet, že wagnerovci jsou připraveni i zemřít a zničí kohokoliv, kdo jim bude stát v cestě. Už prý sestřelili vrtulník ruské armády, který na ně zaútočil. Již v pátek šéf wagnerovců vyzval k odstranění ruského armádního velení, což ruské úřady považují za výzvu k ozbrojenému povstání.

Ruskojazyčná verze BBC během noci napsala, že ruská armáda zablokovala vjezdy do Rostova na Donu. Nezávislý ruský server Meduza zase s odvoláním na místní média uvedl, že ozbrojenci v uniformách obklíčili některé klíčové budovy ve městě, včetně velitelství Jižního vojenského okruhu, zdejší pobočky ministerstva vnitra či tajné služby FSB. Ke komu ozbrojenci patří, není jasné.

Meduza má však za to, že centrum města, kde jsou tanky, už pravděpodobně obsadili wagnerovci. Také agentura TASS u popisku svých fotografií z Rostova napsala, že ozbrojenci patří k Wagnerově skupině. Jiné zdroje to ale popírají a tvrdí, že muži mají naopak klíčové budovy před možným útokem žoldnéřů chránit.

Gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Golubev vyzval občany, aby zůstali v klidu a neopouštěli své domovy. Později je informoval o rozhodnutí zrušit veškeré víkendové akce, kterých se mělo zúčastnit větší množství lidí. K podobnému kroku mohou přistoupit i úřady ve Voroněžské oblasti, která také leží u hranic s Ukrajinou. Oznámil to zdejší gubernátor Alexandr Gusev, podle něhož musí lidé počítat i s kontrolami aut.

Meduza na svém webu zveřejnila krátké video, na němž je vidět a slyšet střelba ozývající se údajně právě v Rostovské oblasti. Autentičnost záběrů ale server nebyl schopen potvrdit.

Ruská armáda Prigožina obvinila z toho, že jeho "provokace" využívá Kyjev, který podle ní koncentruje síly pro ofenzivu ve směru na východoukrajinský Bachmut.

Někdejší nejbohatší Rus a později vězeň režimu prezidenta Vladimira Putina Michail Chodorkovskij podle BBC vyzval Rusy k podpoře wagnerovců.

Ruská tajná služba FSB už v pátek slova Prigožina označila za výzvy k občanskému konfliktu, generální prokuratura proti němu zahájila trestní řízení za organizování ozbrojeného povstání. O případu podle agentury TASS v noci na dnešek ruského prezidenta Vladimira Putina zpravil generální prokurátor Igor Krasnov. O situaci je také nepřetržitě informován bezpečnostními složkami.

Prigožin měl s vedením ruské armády spory dlouhodobě. V pátek ji ale obvinil z útoku na své muže, při kterém jich podle něho velké množství přišlo o život. Chce proto odplatu a potrestání lidí, kteří "zničili naše muže".

Putin: Je to zrada Ruska

Ozbrojená vzpoura žoldnéřů ze soukromé Wagnerovy skupiny je zradou Ruska a její osnovatelé budou tvrdě potrestáni, řekl dnes v první reakci na dění na jihu země prezident Vladimir Putin. Vojáci podle něj postupu wagnerovců "hrdinně" vzdorují, prezident však zároveň připustil, že situace v Rostově na Donu je velice složitá.

"Jako prezident Ruska, nejvyšší velitel ozbrojených sil a ruský občan udělám vše pro to, abych ochránil zemi, ústavní pořádek, život, bezpečnost a svobodu občanů," řekl v projevu přenášeném televizí Putin.

Stejně jako ministerstvo obrany i prezident vyzval účastníky vzpoury, aby se na "zločinné" operaci dál nepodíleli. "Ti, kdo zorganizovali a provedli ozbrojenou vzpouru a zvedli zbraně proti svým druhům, zradili Rusko. Budou se za to zodpovídat," uvedl Putin. Ve svém projevu rovněž obvinil Západ, že proti Rusku namířil veškerou svou vojenskou, ekonomickou a informační kapacitu. Rusko podle něj nyní bojuje o svou suverenitu, nezávislost a právo zůstat státem s tisíciletou historií.