Tisková konference Zuzany Čaputové, Petra Pavla a Volodymyra Zelenského (28.4.2023)

Tisková konference Zuzany Čaputové, Petra Pavla a Volodymyra Zelenského (28.4.2023) Zdroj: Reuters

Čaputová zvažuje, že nebude znovu kandidovat
Slovenská prezidentka Čaputová na konferenci Globec v Bratislavě (29.5.2023)
Čaputová jmenovala úřednickou vládou: Premiérem Slovenska bude Ľudovít Ódor
Zuzana Čaputová a Petr Pavel na palubě slovenského vládního speciálu (16.5.2023)
Tisková konference Zuzany Čaputové, Petra Pavla a Volodymyra Zelenského (28.4.2023)
13
Fotogalerie

Zuzana Čaputová končí. V příštích volbách se už nebude ucházet znovuzvolení

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se příští rok nebude ucházet o znovuzvolení. Řekla to dnes novinářům a uvedla, že by už neměla dostatek sil na další funkční období. Hlavou slovenského státu se stala po vítězství v přímé volbě v roce 2019 a její pětiletý prezidentský mandát skončí v polovině června 2024. Předtím ve vysoké politice nepůsobila. Čaputová je dlouhodobě nejpopulárnějším politikem v zemi, její obliba podle sondáží oproti minulosti ale klesla.

„Před oznámením tohoto svého rozhodnutí jsme musela odhadnout své síly na dalších, ode dneška potenciálně šest let. A po velmi poctivém zvažování dnes vím, že by těch sil na další mandát nebylo dost," uvedla Čaputová den před svými 50. narozeninami. Dodala, že při rozhodování brala ohled i na svou rodinu.

Nejvyšší politický úřad vykonává Čaputová jako první žena v historii země. Zastává silně proevropské názory, prosazuje podporu bránící se Ukrajině, klade důraz na vládu práva. I ve funkci hlavy státu se spíše vyhýbá slovním přestřelkám se svými kritiky a v minulosti opakovaně zmiňovala heslo, že slušnost není slabost.

„Neberte, prosím, mé rozhodnutí nekandidovat jako důkaz toho, že se slušností se nedá uspět. Dají se s ní vyhrát volby, vykonávat mandát a zůstat přitom nejdůvěryhodnějším politikem," řekla Čaputová.

Slovenská prezidentka dlouhodobě čelí slovním výpadům například od představitelů strany Směr-SD, která se před zářijovými předčasnými parlamentními volbami těší největším preferencím, a také od šéfa nejsilnějšího parlamentního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče.