Video placeholde
„Říkám to zcela jasně: Ukrajina je oběť a Rusko agresor. Je správné, že jsme jí pomohli.“
Slovenský expremiér se fotografoval v pražské Pelléově vile, kde je galerie
V květnu 2019 ho přijal v Bílém domě americký prezident Donald Trump
Pellegrini se v červnu 2019 setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem
K prezidentce Zuzaně Čaputové je Pellegrini dost kritický
17
Fotogalerie

Kandidát na slovenského premiéra Pellegrini: S Ficem ve vládě sedět nechci, Čaputová by někdy měla mlčet

Slovensko má poprvé v samostatné historii úřednickou vládu a 30. září se uskuteční předčasné parlamentní volby. Mezi slovenskými politiky jsou vztahy napjaté, někdy se častují i velmi vulgárními výrazy. Podobný styl politiky odmítá expremiér Peter Pellegrini (47), který je se svojí stranou Hlas-SD na druhém místě předvolebních průzkumů, ale současně se o něm hovoří jako o politikovi s největším koaličním potenciálem. Bude opět premiérem? A vyjednával by se svým bývalým stranickým kolegou Robertem Ficem, který přešel k extrémním postojům? „Chci dělat politiku jiným způsobem než on. Neumím si lidsky představit, že bych s ním seděl za jedním stolem v jedné vládě. Slovensko se nemůže vracet do doby Ficova vládnutí. Musíme se modernizovat, pokud se nezměníme, čekají nás zlé časy,“ řekl Pellegrini v rozhovoru pro Reflex.

Peter Pellegrini například odmítá konfrontační styl politiky, který je na Slovensku ještě daleko silnější než v Česku. „Já a naše strana se nemíníme podílet na takto dramatickém a vulgárním způsobu vedení politiky. Chceme být jakýmsi majákem slušnosti, stability a odbornosti v politice. Uvidíme, jak na to voliči budou reagovat. Je to pro nás jako stranu komplikované, protože se nacházíme ve víru takové politiky, kdy část lidí volá po pomstě či nějakém revanši, zlobí se, hádají se, jsou agresivní. Je pak těžké zachovat si pozici slušného člověka. Z dlouhodobého hlediska je ale nutné být klidný a věřím, že to lidi 30. září ve volbách ocení. Nestačí jen křičet a někoho urážet, nestačí se jen chtít někomu mstít,“ vysvětluje Pellegrini.

Současně hledá témata, kterými by mohl voliče před volbami oslovit. A jedno z nich je podobné jako v Česku, a to jsou vysoké ceny elektřiny a jak je řešit. „Spustili jsme národní petici Za zmenu, protože chceme, aby nám lidi dali mandát na silnější ruku stát v oblasti energetiky, regulace cen potravin nebo i části zdravotnictví. Krize ukázaly, že stát musí získat zpět kontrolu nad některými strategickými podniky. Vím, že se to majitelům těchto firem líbit nemusí, ale řeknu to jasně – pro nás je nepřijatelné, aby většinově nevlastnil jaderné elektrárny stát, ale cizí kapitál. Když je krize, tak se lidi obracejí o pomoc na stát, ne na soukromé mezinárodní korporace. Není možné, že si na Slovensku vyrobíme z jaderných zdrojů elektřinu za velmi nízkou cenu a pak si ji za stonásobky kupujeme zpět. To je příznak nemoci! To se musí změnit. Nechceme ale nic znárodnit! Musíme to vykoupit za tržní ceny. Jsou to sice drahé, ale dobré investice,“ řekl pro Reflex v rozhovoru Peter Pellegrini.

Na Slovensku se samozřejmě řeší i to, jaká koalice by po volbách mohla vzniknout, protože v případě šéfů politických stran převládají silné osobní animozity. K tomu Pellegrini říká: „Velkým neštěstím a zlem slovenské politiky je strana OĽaNO někdejšího premiéra Igora Matoviče. Právě on se výrazně podílí na vulgarizaci politiky. S ním nikdy. Jeho strana vyhrála poslední volby, ale s vládnutím neměla žádné zkušenosti, neměla odborníky, a podle toho to i dopadlo. Byl to experiment, který skončil katastrofou. Odmítáme i extrémisty, kteří zpochybňují některé věci z naší minulosti. Nepůjdeme do koalice ani s těmi, kteří zpochybňují naše členství v EU a NATO.  Ale odmítáme být současně pasivními příjemci rozhodnutí z Bruselu. A pokud jde o expremiéra Roberta Fica, tak si myslím, že již nemá přidanou hodnotu a že by dokázal dát Slovensku vizi na dalších třeba deset let. Svět se změnil a Slovensko se nemůže vracet někam do doby Ficova vládnutí. Musíme se modernizovat, musíme se skokově posunout vpřed. A neumím si představit, že bych s ním seděl za jedním stolem ve vládě.“

A co si myslí Peter Pellegrini o prezidentce Zuzaně Čaputové? „Dívám se na paní prezidentku dost kriticky. Očekával bych od ní, že v rozhodujících chvílích, by měla mluvit, jenže ona je zticha. Naopak, když nepotřebujeme, aby něco říkala, se nakonec ozve. Dlouho držela u moci zcela nepřijatelnou a neschopnou vládní koalici. Národ u toho ztratil pocit, že paní prezidentka nadstranicky obhajuje zájmy všech. Proto už nemá takovou důvěru veřejnosti,“ tvrdí Pellegrini.

Celý rozhovor s bývalým a možná i budoucím slovenským premiérem si přečtěte v č. 20/2023 Reflexu nebo v Premium na Reflex.cz.

Reflex 20/2023