Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) Zdroj: Foto Blesk - Tonda Tran

Jednání vlády: Lidovečtí ministři Nekula, Jurečka a Hladík (10.5.2023)
Jednání vlády: Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) (12.4.2023)
Jednání vlády (22.3.2023)
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na tiskové konference k drahému cukru (27.2.2023)
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na tiskové konference k drahému cukru (27.2.2023)
14
Fotogalerie

Zdeněk Nekula rezignoval na post ministra zemědělství. Od července ho má nahradit Marek Výborný

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) podal ke konci června rezignaci na funkci ministra zemědělství. Zdůvodnil to tím, že v posledních týdnech necítil podporu vedení lidovců. Předsednictvo KDU-ČSL navrhlo do funkce šéfa poslaneckého klubu Marka Výborného, nominaci musí ještě potvrdit širší vedení strany, řekl novinářům předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Jurečka uvedl, že o výměně mluvil s premiérem Petrem Fialou (ODS). Požádal ho, aby jednal s prezidentem Petrem Pavlem, aby se Výborný mohl ujmout funkce od 1. července. Výborný řekl, že je připraven funkci přijmout, pokud jeho nominaci potvrdí příští týden celostátní výbor lidovců.

Nekula řekl, že se ve funkci ministra zemědělství snažil dělat kroky, které zajistí dobrou budoucnost pro českou krajinu, přestože nejsou vždy populární. "Potřeboval jsem cítit silnou podporu z vedení strany, které se mi v posledních měsících nedostávalo," řekl Nekula. Blíže se k podpoře ve straně vyjadřovat nechtěl.

Jurečka řekl, že předsednictvo strany podpořilo na ministra zemědělství Výborného. Podle něj má jako bývalý předseda strany a předseda poslaneckého klubu respekt u politických kolegů. Má tedy dobré předpoklady, aby mohl ministerskou funkci zastávat do konce volebního období.

Případný nástupce Výborného v roli šéfa poslaneckého klubu KDU-ČSL musí podle Jurečky vzejít z debaty poslanců. Nechtěl zmiňovat žádná jména, protože podle něj není na místě nyní tuto otázku řešit. Výborný doplnil, že záležitost dnes probíralo na uzavřeném jednání předsednictvo klubu. Pokud vedení lidovců potvrdí jeho ministerskou nominaci, klub by věc řešil přespříští týden. "Svou představu mám, ale nejdřív ji sdělím kolegům," řekl Výborný.

Nekula byl ministrem zemědělství od ledna 2022. Je druhým lidoveckým členem kabinetu Petra Fialy, který funkci opustil. Loni ze zdravotních důvodů rezignovala ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. Z původních tří ministrů za KDU-ČSL ve funkci zůstává pouze vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Jurečka.