Recep Tayyip Erdogan měl před druhým kolem voleb lepší vyhlídky (28. 5. 2023).

Recep Tayyip Erdogan měl před druhým kolem voleb lepší vyhlídky (28. 5. 2023). Zdroj: Reuters

Andrej Babiš tepe vládu Petra Fialy
Čekání na dlouhé hodiny: Na chorvatských hranicích se kvůli kontrolám vytvořily obří kolony
Oslavy Ladislava Krejčího s pohárem
Souboj u mantinelu ve finále MS mezi Sammym Blaisem a JJ Peterkou
5
Fotogalerie

Víkend končí: Erdogan opět vítězem, korespondenční volba v Česku nebude a Kanaďané mistry světa

Skončil poslední květnový víkend, který nabídl mnoho zajímavého. Svět sledoval hlavně volby v Turecku, které opět vyhrál prezident Erdogan. Co dalšího se o víkendu stalo? Podívejte se.

Pokračování 2 / 6

Erdogan vyhrál

 

Recep Tayyip Erdogan měl před druhým kolem voleb lepší vyhlídky (28. 5. 2023).Recep Tayyip Erdogan měl před druhým kolem voleb lepší vyhlídky (28. 5. 2023). | Reuters

Druhé kolo voleb v Turecku ovládl dosavadní prezident Recep Tayyip Erdogan. Získal lehce přes 52 % hlasů, jeho rival Kemal Kilicdaroglu možná po volbách oznámí konec politické kariéry. Jak volby v Turecku probíhaly a co Erdoganova výhra pro svět znamená? Volby v online přenosu komentoval politolog Petr Sokol.

Pokračování 3 / 6

Korespondenční volba se odkládá

Andrej Babiš tepe vládu Petra FialyAndrej Babiš tepe vládu Petra Fialy | ČTK

Ve 22 zemích Evropské unie funguje korespondenční volba, v Česku je její zavedení pořád v nedohlednu. V současnosti mu brání opoziční ANO a SPD - vláda nyní volbu nechce projednávat v parlamentu, protože se obává obstrukcí. Jak by korespondenční hlasování změnilo české volby, rozebíráme v komentáři.

Pokračování 4 / 6

Na Balkán opět míří uprchlíci

Čekání na dlouhé hodiny: Na chorvatských hranicích se kvůli kontrolám vytvořily obří kolonyČekání na dlouhé hodiny: Na chorvatských hranicích se kvůli kontrolám vytvořily obří kolony | Profimedia.cz

Příliv uprchlíků opět zesílil. Největší a velmi početné vlny sice do Evropy míří v posledních měsících od břehů Afriky, problémy jsou tedy hlavně na jihu Itálie a ve Španělsku, ovšem i do Řecka tečou z Turecka jak po moři, tak po pevnině nepřetržité proudy migrantů. Podle odhadů bude navíc počet uprchlíků během letošního léta dál ještě sílit. Více se dočtete v reportáži přímo z hraničních přechodů.

Pokračování 5 / 6

Sparta vyhrála ligu

Oslavy Ladislava Krejčího s poháremOslavy Ladislava Krejčího s pohárem | Pavel Mazáč (Sport)

Nejvyšší fotbalovou ligu po devíti sezonách opět ovládla Sparta Praha. V závěrečném kole sice prohrála s Viktorií Plzeň a skončila se stejným počtem bodů jako Slavia, o prvenství však rozhodlo lepší umístění v základní části ligy. Spartu díky tomu v létě čeká 3. předkolo prestižní Ligy mistrů UEFA.

Pokračování 6 / 6

Kanada mistrem světa

Souboj u mantinelu ve finále MS mezi Sammym Blaisem a JJ PeterkouSouboj u mantinelu ve finále MS mezi Sammym Blaisem a JJ Peterkou | Michal Beranek / Sport

Mistrovství světa v hokeji vyhrál národní tým Kanady. Ve finále Kanaďané porazili outsidery z Německa, pro které je však druhé místo velký úspěch. Český tým letos vypadl už ve čtvrtfinále, příští rok se šampionát koná v Česku. Hostit jej budou Praha a Ostrava.