Požár v Českém Švýcarsku

Požár v Českém Švýcarsku Zdroj: HZS Středočeského kraje/Lukáš Vejvar

Požár v Českém Švýcarsku
Požár v Českém Švýcarsku
Požár v Českém Švýcarsku
Požár v Českém Švýcarsku
Požár v Českém Švýcarsku
7
Fotogalerie

Policie zadržela a obvinila muže, který podle ní založil požár v Českém Švýcarsku

Policisté zadrželi a obvinili muže, který podle nich založil loňský požár v Českém Švýcarsku. Šlo o nejrozsáhlejší požár v historii České republiky. Stejný muž na Děčínsku letos v dubnu založil několik dalších požárů, oheň zničil rekreační chatu a rozhlednu. Soud dnes rozhodl o vzetí šestatřicetiletého obviněného do vazby. ČTK o tom informoval krajský policejní mluvčí Karel Marek. Celkovou škodu způsobenou požáry policie odhaduje předběžně na 270 milionů korun.

Policie muže stíhá pro spáchání trestných činů obecné ohrožení a poškození cizí věci. V případě prokázání viny soudem hrozí muži trest odnětí svobody až na 15 let. Požár u Hřenska v blízkosti česko-německých hranic vypukl loni v noci na 24. července. Likvidace požáru byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní 6000 hasičů. Uhasit se ho podařilo po 20 dnech.

Případ policisté objasnili na základě poznatků kolegů z Rumburku. K osobě zadrženého policisté nebudou žádné další informace poskytovat, řekl ČTK Marek na dotaz, zda obviněným je bývalý dobrovolný strážce parku. O tom, že jde o někdejšího strážce národního parku, začala média spekulovat po zadržení možného pachatele dubnových požárů na konci minulého měsíce, tehdy se také podle některých médií přiznal k založení loňského požáru.

Požár se loni v létě rozšířil na více než 1000 hektarů. Zásah v Českém Švýcarsku komplikovalo především obrovské sucho, vysoké teploty, silný vítr a nepřístupný terén. Zasahující hasiči se potýkali s velkou fyzickou náročností práce, všudypřítomným kouřem a popelem, nebezpečím padajících stromů a v neposlední řadě s únavou a vyčerpáním.

Škody způsobené všemi požáry, jejichž založení policie přičítá obviněnému, byly podle Marka prozatím vyčísleny na více než 270 milionů korun. Při loňském požáru shořely tři domy v osadě Mezná, další oheň poničil, těžká technika hasičů poškodila silnice, škody vznikly obci Hřensko. Při dubnových požárech vyhořela rekreační chata v Krásné Lípě, požár poškodil rozhlednu Vlčí hora, škody vznikly na třech mysliveckých posedech a dvou krmelcích, a to v katastrálním území obcí Staré Křečany, Krásná Lípa a Doubice a v lesním porostu města Rumburk, uvedl policejní mluvčí.

Pro správu národního parku je důležitá informace, že by se celý případ mohl dostat před soud. "Všichni máme velký zájem na tom, aby byl případ dobře a beze zbytku objasněn," řekl ČTK mluvčí parku Tomáš Salov. Zadržení možného pachatele nemá žádný vliv na preventivní opatření, které park ohledně rizika vzniku požárů dělá. "Všechna preventivní opatření jsou stále na místě, je potřeba v požární prevenci a osvětě pokračovat, nechceme nic podcenit," řekl Salov. Český hydrometeorologický ústav nyní mírně zvýšil stupeň požárního nebezpečí. "Pokud bude opět sucho, riziko vzniku požárů poroste," dodal.

V rezervaci hořelo také minulý týden. Hořet začalo na přístupové cestě k Pravčické bráně ve čtvrtek odpoledne. Policie zadržela a obvinila muže z obecného ohrožení z nedbalosti. Občan Německa je stíhán na svobodě.