Video placeholde
Oficiální pozvánka na korunovaci
Královna manželka Camilla má nyní vytříbený vkus.
Camilla Rosemary Shand
Svatební fotografie Karla III. a Camilly.
23
Fotogalerie

Moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka, co vy na to? Slova, kterými Camilla svedla Charlese

Britská královna Camilla (75) je celoživotní láskou Karla III., jeho důvěrnou přítelkyní už od mládí a 18 let i jeho manželkou. Její cesta do královské rodiny ale nebyla vůbec snadná. Léta byla démonizována jako osoba, která rozbila Karlovo první manželství s oblíbenou princeznou Dianou. 

Součástí královského domu se stala svatbou s Karlem III., tehdy ještě princem Charlesem, v dubnu 2005, osm let po Dianině tragické smrti. Od té doby se zapojila do činnosti královské rodiny a převzala také řadu patronátů nad charitativními aktivitami. Korunovace Karla III. a Camilly v londýnském Westminsterském opatství, představovala symbolické gesto, které definitivně zpečetilo místo této aristokratky v britské historii.

Po svatbě s Karlem III. Camilla odmítla používat titul princezny z Walesu, protože byl úzce spjat s princeznou Dianou, a rozhodla se pro titul vévodkyně z Cornwallu, druhý titul svého chotě. V roce 2021 po smrti prince Philipa, manžela královny Alžběty II., se stala i vévodkyní z Edinburghu. A po smrti královny Alžběty II. začala používat titul královna manželka (Queen Consort), což je označení pro manželku panovníka a bylo to dohodnuto již před svatbou s Karlem III. Nakonec ale Camilla začala používat titul královna, a to ještě před korunovací. Premiérově se objevil na pozvánkách na korunovaci, rozesílaných na začátku letošního dubna. Na umně vyzdobeném tisku ve středověkém stylu, rozeslaným asi dvou tisícům hostí, jsou podepsáni „král Karell III. a královna Camilla".

Dáma velkokříže

Britská veřejnost začala na Camillu, která pochází ze šlechtického prostředí, časem pohlížet mnohem vřeleji. Brity si nakonec získala svou bezprostředností a smyslem pro humor. Na milost ji vzala také královna Alžběta II. která jí v den sedmého výročí její svatby udělila nejvyšší stupeň Královského viktoriánského řádu pro ženu, s názvem Dáma velkokříže. Ocenění v rámci řádu zavedla královna Viktorie v roce 1896 a britský panovník je tradičně uděluje lidem, kteří posloužili osobně jemu nebo monarchii. Loni zesnulá panovnice také ještě začátkem minulého roku vyzvala veřejnost, aby podpořila její snachu a syna, až bude Charles novým panovníkem.

Král Karel III. s Camillou byli dlouholetí přátelé a milenci. Spojovala je láska ke koním, psům, vášeň pro lov či zájem o malířství a architekturu. Po tragické smrti princezny Diany v srpnu 1997 se na Camillu snesla vlna veřejného hněvu. Tehdy se zcela stáhla z veřejného života a jen zvolna se vracela zpět jako společnice Karla III., tehdejšího prince Charlese. Doprovázela jej například s jeho syny v srpnu 1999 na dovolené u Středozemního moře. A později čím dál častěji. Po renovaci princova sídla Clarence House se stala princovou životní partnerkou. A po svatbě s princem Charlesem oficiálně vstoupila do královské rodiny.

Když prababička s pradědečkem…?

V šlechtickém prostředí se přitom pohybovala odmalička. Camilla Shandová, které říkají Milla, se narodila 17. července 1947 v Londýně jako nejstarší z dětí majora Bruce Shanda a jeho manželky Rosalind Cubittové, dcery Rolanda Cubitta, barona z Ashcombe. Vyrůstala ve Východním Sussexu a byla vzdělávána v Anglii, Švýcarsku a Francii.

Proslulá romance následníka britského trůnu s Camillou začala údajně už v roce 1970 v jednom královském parku. "Moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka, co vy na to?" zeptala se prý Camilla tehdejšího prince Charlese při hře póla. Jejich vztah však tehdy ukončily Charlesovy vojenské povinnosti. Když se princ po půl roce služby na moři vrátil, byla Camilla již provdána za armádního důstojníka Andrewa Parkera Bowlese. Nadále však zůstávala důvěrnou Charlesovou přítelkyní. On šel za kmotra jejímu synovi Thomasovi, ona mu údajně pomohla najít vhodnou manželku - lady Dianu Spencerovou.

Výměna manželek

Po svatbě s Dianou v roce 1981 však vzájemná blízkost tehdejšího prince Charlese a Camilly působila ve svazku velké napětí. V roce 1994 Charles oficiálně přiznal cizoložství v národní televizi a o dva roky později se s Dianou rozvedli. Camilla se s prvním manželem (s nímž má ještě dceru Lauru) rozvedla v roce 1995. Parker Bowles se hned následujícího roku oženil s Virginií Pitmanovou.

Kromě svých charitativních aktivit Camilla ráda zahradničí a také vede online knižní klub s názvem The Reading Room, kde sdílí svá doporučení knih a nabízí diskuse s autory na instagramovém účtu klubu. Rovněž má dva psy rasy Jack Russell Terrier.