Domácí násilí jako Achillova pata české justice? (ilustrační foto)

Domácí násilí jako Achillova pata české justice? (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Domácí násilí jako Achillova pata české justice? (ilustrační foto)
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
3
Fotogalerie

Výzkum: Můžou si za to sami. Až třetina lidí si myslí, že oběti domácího násilí nesou vinu za svou situaci

Více než 35 % lidí si myslí, že oběť nese alespoň někdy vinu na domácím násilí. Téměř každý třetí člověk se setkal s psychickým násilím u sebe nebo ve svém okolí a více než 18 % respondentů uvedlo, že se setkalo s fyzickým týráním. To vyplynulo z výzkumu agentury IPSOS pro iniciativu Pod svícnem.

Každý třetí dotázaný ve výzkumu agentury IPSOS uvedl, že si oběť minimálně občas může za situaci, ve které se nachází. Toto přesvědčení převládá spíše u mužů, a to ve více než 41 % případů.

„Z terénu víme, že právě toto mentální nastavení okolí přispívá k nenahlášení trestných činů a celkově k nízké motivaci obětí svou situaci řešit. S tzv. druhotnou victimizací se setkáváme poměrně často především v diskuzích. Snažíme se proto upozornit na tuto problematiku prostřednictvím edukace,” říká Barbora Urbanová, poslankyně a spoluzakladatelka iniciativy Pod svícnem. „V tomto případě platí, že slova mohou ublížit podobně jako činy,” doplňuje Urbanová.

Z výzkumu dále vyplývá, že téměř každý pátý respondent se setkal u sebe nebo ve svém okolí s fyzickým týráním. Každý dvacátý dotázaný dokonce uvedl, že sám byl obětí. Fyzické týrání zažilo téměř 9 % dotázaných žen oproti 2 % mužů.

Ekonomické násilí a izolace

Psychické týrání pak viděl u sebe, rodiny či přátel každý třetí respondent. „Psychické týrání jako jedna z mála forem domácího násilí může fungovat izolovaně. Zpravidla je doplněné i jinou formu domácího násilí, ať se jedná o sexualizované, ekonomické či sociální izolaci,” říká Michaela Studená, spoluzakladatelka iniciativy Pod svícnem. Psychické násilí přímo u sebe zažilo více než 16 % žen. U mužů to bylo o 10 % méně.

Ekonomické násilí, tedy například odstřihnutí oběti od finančních prostředků, a sociální izolaci zažil dle výzkumu každý dvacátý dotázaný. Sexualizované násilí podle výzkumu zažilo více než 2 % dotázaných, nicméně (ať už u sebe či v okolí) se s ním setkal každý jedenáctý dotázaný. „Sexualizované násilí obvykle patří mezi velká tabu. Bývá často bagatelizováno či normalizováno. Ať už ze strany rodiny či nejbližších. Nicméně je třeba říct, že znásilnění v partnerství či v rodině není špatný sex,” doplňuje Studená.

Pod svícnem

Výzkumu se mezi 5. a 11. dubnem zúčastnilo 1041 respondentů z reprezentativního vzorku internetové populace ČR starší 18 let. A to za pomocí Ipsos online panelu Populace.cz. 

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 a klade si za cíl vzdělávat společnost a usilovat o změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stála Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry. Projekt doplňují výpovědi obětí a stránky na sociálních sítích. Součástí projektu je také petice „Za bezpečný domov”. Mezi její aktivity patří také podcast „Pod svícnem” s rozhovory se skutečnými oběťmi domácího násilí.