„Defenestrace“ Miloše Zemana na konzulátu v jihokorejském Pusanu

„Defenestrace“ Miloše Zemana na konzulátu v jihokorejském Pusanu Zdroj: Viliam Buchert

„Defenestrace“ Miloše Zemana na konzulátu v jihokorejském Pusanu
„Defenestrace“ Miloše Zemana na konzulátu v jihokorejském Pusanu
Inaugurace Petra Pavla: Milš Zeman s manželkou Ivanou. (9. 3. 2023)
Inaugurace Petra Pavla: Miloš Zeman s manželkou Ivanou.(9. 3. 2023)
Prezident Miloš Zeman
8
Fotogalerie

Defenestrace Miloše Zemana na českém konzulátu. V jihokorejském Pusanu šel ze zdi obraz exprezidenta

K pikantní události došlo v pátek při návštěvě předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Adamové Pekarové v jihokorejském Pusanu. V druhém největším městě Jižní Koreje se otevírá Honorární konzulát České republiky, když se ale Pekarová sešla s konzulem Ho-chan Kangem, tak v jeho kanceláři visel na zdi obraz někdejšího prezidenta – Miloše Zemana. To nezůstalo bez reakce.

Hned několik členů delegace a doprovodu předsedkyně Poslanecké sněmovny si všimlo, že za ní na zdi je fotografie exprezidenta, která by tam ovšem od 9. března být samozřejmě neměla, neboť do úřadu nastoupil Petr Pavel. Možná tato informace ale do Pusanu ještě nedorazila… Přítomný poslanec Pavel Žáček naštvaně kolem obrazu popocházel a pak se odhodlal k akci. Bleskurychle jej sundal ze zdi, i když ještě probíhal rozhovor Pekarové a konzula, a položil ho na židli u stěny. Žáček to pak komentoval jako zcela logický krok: „Zeman tam nemá co dělat, už není hlavou státu. To na náš konzulát nepatří.“

Akce pak měla ještě malou dohru, když zúčastnění místnost opustili. Miloš Zeman, jehož kdysi naportrétoval fotograf Herbert Slavík, nevydržel ani na židli, nakonec skončil na zemi a otočen tváří ke zdi.

Honorární konzul v Pusanu, Ho-chan Kang je současně majitelem televize KNN, která je druhou největším v tomto jihokorejském městě.