Chlapec na stráži / Kluk na vlastnoručně vyrobeném kontrolním stanovišti na dálnici v Charkovské oblasti. 20. července 2022.

Chlapec na stráži / Kluk na vlastnoručně vyrobeném kontrolním stanovišti na dálnici v Charkovské oblasti. 20. července 2022. Zdroj: Mstyslav Chernov / AP

Ukrajina rok poté. Unikátní fotografie, reportáže a komentáře ve speciálním vydání Reflexu o prvním roce války

Uplynul přesně rok od napadení Ukrajiny ruskými vojsky v únoru loňského roku. Vojáci prezidenta Putina byli v prvních týdnech konfliktu jen několik desítek kilometrů od hlavního města Kyjeva, ale to se jim nepodařilo ovládnout. V průběhu minulého roku byli také vytlačeni z rozsáhlých území Ukrajiny. Jak ale bude válka probíhat dál? Může zvítězit Ukrajina? A jaké důsledky konfliktu pociťujeme v Česku? Na tyto otázky odpovídáme v novém speciálním vydání Reflexu, které má podtitul Ukrajina rok poté.

Reflex získal pro speciální vydání o Ukrajině unikátní snímky skupiny ukrajinských fotografů a fotografek, které jsou v současnosti vystavovány i v chebské Galerii 4. Emočně silné fotografie dokumentují vzdor i snahu Ukrajinců bránit svoji vlast, ale také apokalypsu, kterou zde na některých místech Rusové způsobili.

Exkluzivní text o válce, Češích a Rusku pro ukrajinský speciál napsal náčelník generálního štábu Armády ČR generálmajor Karel Řehka. Je to vážné varování, že před možnými dopady války, varování, že nikam před novými problémy nemůže utéct a že jednou by se reálný konflikt mohl týkat přímo nás.

Spolupracovník Reflexu, válečný zpravodaj Tomáš Vlach, vyrazil do oblastí Donbasu, kde se tvrdě bojuje, jeho reportáž je rovněž součástí nového vydání našeho časopisu.

Pozoruhodné hodnocení války pak přináší rozhovor Kateřiny Kadlecové se slavným ukrajinským vojenským bloggerem Valerijem Markusem. Ten tvrdí, že tahle válka nikdy neskončí. Veronika Bednářová si zase vyslechla dojemný příběh ukrajinských uprchlíků, kteří v roce 2014 uprchli z Doněcka do Mariupolu a loni z Mariupolu do Česka. O tom, „že ruská duše je perverzní“ pojednává rozhovor Marka Gregora s podnikatelem Petrem Krogmanem, který působí v zemědělství na Ukrajině a vysvětluje, že dnes zažíváme i „Putinovu drahotu“. Podnikatel Dalibor Dědek pak vysvětluje Kryštofu Pavelkovi vysvětloval, proč platí Ukrajincům zbraně. A co se stalo na poli umění v souvislosti s válkou na Ukrajině, popisuje kulturní rubrika Reflexu.

Čtení o Ukrajině a prvním roce války je někdy hodně kormutlivé, ale nutí nás k přemýšlení o tom, jaká bude i naše budoucnost, pokud nebudeme bránit všemi prostředky svobodu a demokracii proti tyranii.

Nový Reflex si můžete objednat v našem Ikiosku >>>

Reflex 8/2023