Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Na Kladně rozhodnou o budoucnosti hazardu ve městě. Zákaz by znamenal roční ztrátu přes 100 milionů korun, varuje primátor Volf

Česko má před sebou další volební víkend. Voliči na Kladně budou ale kromě výběru prezidenta rozhodovat v místním referendu i o budoucnosti heren a kasin ve městě. Tamnímu magistrátu to přikázal soud na základě návrhu petičního výboru. Primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) se ale proti konání plebiscitu ostře vymezil. Městu tak podle něj hrozí, že přijde o potřebné finanční zdroje z daně z hazardních her, díky kterým se daří držet v čase ekonomické krize nad vodou například kulturu a sport. To ještě k tomu za situace, kdy limitovaný počet místních provozoven nepředstavuje z hlediska pořádku ve městě žádný závažný problém.

Kladno se už před časem z iniciativy primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) vydalo cestou přísné regulace legálního hazardu. Současná magistrátní koalice na tomto efektivním přístupu nechce nic měnit. Základem kladenského přístupu je tzv. adresný systém – tedy model spočívající ve vytyčení konkrétních adres, na kterých je možné hazard provozovat. Aktuálně jich je pouhých dvanáct.

Řešíme něco, co neexistuje. Po šesti letech se skupině neúspěšných politiků podařilo sehnat podpisy pro vyhlášení referenda. Šest let to trvalo!“ komentoval snahy iniciátorů referenda primátor Milan Volf v podcastu na webu magazínu Naše Praha. „Trvám na tom, že jde o problematiku, která nepředstavuje ve městě problém a běžný Kladeňák ani neví, kde ty provozovny jsou. Je to snaha o zviditelnění se na problému, který neexistuje. Moje doporučení zní to referendum úplně ignorovat a vůbec nehlasovat,“ vymezuje se ostře.

Proti hazardu ve městě dlouhodobě brojí občanská iniciativa Kladno bez hazardu. Na konci minulého roku se dokonce obrátila na soud s žalobou, že město v této otázce obstruuje. Právě v návaznosti na to Krajský soud v Praze nařídil referendum v termínu 13. a 14. ledna vyhlásit. Primátor Volf nicméně namítá, že iniciátoři petice nejsou s to dostatečně posoudit, jaké katastrofální dopady by nulová tolerance hazardu mohla pro Kladno mít.

Totalita tady už byla. Já nebudu nikomu říkat, jak se má chovat a co smí nebo nesmí dělat,“ zdůrazňuje a popisuje, jak se problém ve městě vyvíjel: „Původně jsme tady měli 130 provozoven hazardních her. Ty jsme zregulovali na 12 míst a provozuje se na deseti adresách. Z toho jsou pouze dvě provozovny herny, ostatní jsou kasina. Není s tím žádný problém a Kladno z toho naopak dostává přes sto milionů ročně do rozpočtu, přesně 107. To jsou peníze, které jdou do sportu a třeba nám také umožní odpustit poplatky za komunální odpad nebo podpořit řadu dalších věcí,“ shrnuje výhody regulace oproti prohibici.

Podporovatelé petice naopak argumentují tím, že v téměř sedmdesátitisícovém Kladně žije zhruba tisíc hráčů, kteří se potýkají s adiktologickou diagnózou či patologickými problémy. Věří, že nejlepším způsobem je, aby o nastavení pravidel rozhodli sami občané. Volf je ale toho názoru, že jde o tak komplexní problematiku, že by bylo nezodpovědné něco takového po obyvatelích chtít. Nulová tolerance kamenných provozoven navíc nijak neřeší všudepřítomnou dostupnost on-line heren a kasín. Snaha za každou cenu řešit neexistující problémy může mít dle jeho slov naprosto opačný efekt.

Hazard nedělá problémy, nicméně zrušením hazardu lidem problémy způsobíme. A to tak, že město přijde v době energetické krize o více jak 100 milionů korun a každému Kladeňákovi se  radikálně svýší životní náklady například zvýšením cen za svoz odpadu a přijdou z velké části o to, co jim dělá radost. Sport, kulturu atd.“ podotýká Volf, který je sám bývalým profesionálním hokejistou. Je pravdou, že kladenský magistrát i v průběhu současné energetické krize stále masivně podporuje sport, kulturu a další oblasti, což je důsledkem právě zodpovědného hospodaření se zdroji z rozpočtového určení daně z hazardních her. „Když něco zakážete, lidé si k tomu stejně cestu najdou. Navíc existuje loterijní zákon, který všechny negativní vlivy a nástrahy eliminuje,“ uzavírá.