Video placeholde
České policejní Ferrari
České policejní Ferrari
České policejní Ferrari
České policejní Ferrari
České policejní Ferrari
7
Fotogalerie

Ferrari, které pomáhá a chrání. Policie ČR bude pronásledovat zločince ve sporťáku. Jak k němu přišli?

Dříve sloužil pachatelům trestné činnosti, nyní bude chránit české silnice. Sporťák Ferrari F 142 – 458 Italia začíná svou službu v barvách Policie České republiky. K čemu jej muži zákona potřebují? Auto bude nasazeno proti těm nejagresivnějším řidičům českých dálnic, při pronásledování odcizených vozidel nebo při dohledu v místech hlášených tuningových akcí. 

Toto vozidlo je jedním z mnoha, jež jsou každým rokem zajištěny jako majetek pocházející z trestné činnosti. Právě díky práci policejních kriminalistů stálo auto Polici ČR méně než pořízení např. nového vozu Škody Scala (tj. něco málo přes 300 000 Kč). Jednalo se o náklady spojené s jeho „přestavbou“ a úpravou pro potřeby služby u dopravní policie.

„Vozidlo bude sloužit na celorepublikovém útvaru a počítáme s jeho nasazením proti těm nejagresivnějším pirátům českých silnic. Jeho potenciál můžeme využít i při pronásledování odcizených vozidel, která přes naše území projíždějí do sousedních zemí. Škála úkolů, které vozidlo bude plnit, je skutečně široká“, uvádí ředitel služby dopravní policie plk. Jiří Zlý.

Obdobná vozidla jsou využívána i zahraničními bezpečnostními sbory v Itálii, Německu nebo Velká Británii. Vozidlo bude využíváno Speciálním oddělením dohledu Čechy s celorepublikovou působností a řízeno jen speciálně vyškolenými policisty.

Ferrari F 142 – 458 Italia pochází z roku 2011. Najeto má jen 2 tisíce kilometrů. Auto s výkonem 416 kW s motorem V8 o obsahu 4.497 ccm může jet maximální rychlostí až 326 km/h. A na kolik Policii ČR vyšly jeho úpravy? Policejní barevné provedení (priorita viditelného dohledu, původní barva vozidla byla červená), kamerovým systém, radiostanice, zvláštním výstražné světlo, nápisový displej a pistolový měřič rychlosti vyšly na necelých 200 tisíc. Vstupní náklady na zprovoznění vozidla (vozidlo bylo uskladněno 10 let) byly 130 tisíc. Cena servisu na rok 2022 cca 25 tisíc. Celkem tak za zprovozněni vozu utratili 340 000,- Kč včetně DPH.