Press Klub

Press Klub Zdroj: red

Bohumil Pečinka: Některé země se mohou od ruského plynu odříznout v krátké době. My za to tvrdě zaplatíme

Hostem speciálního dílu Press klubu Frekvence 1 a Reflexu byl politický komentátor Bohumil Pečinka. Moderátor Luboš Procházka s ním probral to, jak komunikuje česká vláda, jak moc je špatné, že je Česká republika závislá na ruském plynu a co si myslí o turné Andreje Babiše.

Vláda minulý týden nakonec neschválila návrh zákona o příspěvku pět tisíc korun na dítě do 18 let pro rodiny s loňským příjmem do milionu korun hrubého. ,Šlo tam o technické problémy a tento týden už by to neměl být problém. Je jasné, že vláda špatně komunikuje a není schopná vykomunikovat to, že podstatné je zajistit lidem v téhle době elektřinu, plyn a ropu. Na zajištění plynu do zásobníku dala v poslední době 8,5 miliardy. Zásobníky jsou plné asi ze 40%, což v tuto dobu v minulosti nikdy nebylo. Do podzimu to má být 80%. Jde o to, jestli dělat určitá gesta, která jsou na jednu stranu marketingová nebo zajistit podstatné věci. EU chce, abychom se od ruské ropy odřízli, co nejdříve. Přechodné období je na dva roky, u plynu je to zhruba pět let,” říká Bohumil Pečínka. Dodává, že doplácíme na to, že v posledních pěti letech se toho, co se týče nezávislosti na plynu a ropě moc neudělalo a spousta věcí se zanedbalo. ”Teď se řeší podstatné věci, ale vláda je není schopná popsat.”

Podle průzkumu 70% lidí si myslí, že vláda dostatečně nepomáhá lidem s následky inflace. “Mezi zářím a listopadem má proběhnout druhé kolo tzv. milostivého léta. Velká část lidí by měla být oddlužena, což pomůže desetitisícům lidí. Nyní se vyplácí příspěvek na bydlení lidem v nouzi. Vláda, která přišla před čtyřmi měsíci, naráží na to, že člověk musí předložit 14 dokumentů. Změnit to je otázka jednoho roku. Všechno lze dělat v mimořádném režimu, protože do konce června je nouzový stav. Pak je před vládou otázka, co dělat s ČEZem. Ze 70% je státu, ze 30% bohužel soukromý. Nenese tedy odpovědnost za energetickou politiku státu. Kdyby vláda chtěla udělat razantní opatření, jako to udělaly některé okolní země, tak to není možné. Uvažuje se o tom, že ČEZ se rozdělí na soukromé firmy a státní, která bude garantovat energetickou politiku státu a začne konečně se stavbou jaderných elektráren. To jsou věci, které vláda řeší, abychom na podzim a v zimě, kdy budou energie potřeba, tak abychom je všichni měli,” říká Pečinka.

Andrej Babiš bude kandidovat na prezidenta

Podle Pečinky je největší problém, že osm let se v České republice kašlalo na to, čemu se říká energetická bezpečnost. ,”Klausova vláda v roce 1997 podepsala s Norskem dvacetiletou smlouvu na dodávky ruského plynu, aby se to diverzifikovalo. Andrej Babiš smlouvu neprodloužil. Od letošního podzimu budou Poláci odebírat norský plyn. Nebylo nic lehčího, než se s Poláky domluvit na tom, abychom tam měli přístup. Některé země si mohou dovolit se od ruského plynu odříznout v relativně krátké době. My, kteří jsme přijali německý koncensus, za to platíme. Na vládě je, aby se s Němci dohodla,” komentuje.

Andrej Babiš je nyní na turné, politická kampaň to podle bývalého premiéra není. ,”Minulý pátek jsem byl na jedné akci, byl to jeden z jeho meetingů. Bylo tam asi 40 důchodců a debaty byly velice nepolitické. Byl to takový nostalgický pokec starých lidí. Moc jich nemají, ale testují, zda jsou schopni takto fungovat. Je to evidentně generálka na podzimní prezidentskou kampaň,” popisuje Pečinka, který je přesvědčen, že Babiš na prezidenta kandidovat bude.