Polský den v zahradách

Polský den v zahradách Zdroj: red

Polský den v zahradách

V sobotu 4. června budou mít Pražané jedinečnou příležitost navštívit malebné Fürstenberské zahrady, které se nacházejí přímo pod Pražským hradem a nejsou běžně přístupné veřejnosti. Ten den se totiž koná již tradiční Polský den v zahradách polského velvyslanectví, který si užijí milovníci dobré hudby nebo jídla i rodiny s dětmi, pro něž je vždy připraven program. Na závěr večera pak na všechny čeká letní kino.

Zástupci polských regionů se postarají o to, abyste se nejen dobře bavili, ale také poznali největší zajímavosti Polska. Letos se v zahradách představí města Lodž a Vratislav a Dolnoslezské a Svatokřížské vojvodství.

„Polsko je pro mnoho Čechů stále neobjevená země. Přitom může nabídnout krásnou přírodu, památky, ale i moderní architekturu, zajímavá muzea a skvělou úroveň služeb,“ říká Wojciech Bednarek, zástupce ředitele Polského institutu v Praze, hlavního organizátora Polského dne. „Naše akce je taková ochutnávka Polska, která by vás měla nalákat, abyste chtěli poznat víc.”  

Na stáncích budou atrakce připravené přímo zástupci různých turistických atrakcí, jako jsou Zámek Książ, Milické rybníky (Stawy Milickie), Huť Julia (Huta Julia), Centrum vědy a umění Stara Kopalnia (Centrum Nauki i Sztuki Stara Kopalnia), Muzeum hraček (Muzeum Zabawek), Město Karpacz, Město Kladsko (Kłodzko), Papírenské Muzeum (Muzeum Papiernictwa), ZOO Wrocław, Hydropolis nebo Muzeum Pana Tadeusza. Děti i dospělí se budou moci zúčastnit mnoha her a workshopů, například se naučí vyrábět ruční papír, chytat ryby, experimentovat s vodou a ledem a vytvářet vlastnoručně hračky. Bude možné zúčastnit se mnoha soutěží, jejichž součástí je i poukaz na víkendový pobyt ve Vratislavi. Před velvyslanectvím bude zaparkována mobilní laboratoř EduBus, kterou připravila společnost Orlen-Unipetrol. Na hosty bude čekat multimediální karavan, kde se budou moci seznámit se zajímavostmi Svatokřížského vojvodství doslova všemi smysly.

Na pódiu vystoupí vratislavská folková skupina Buraky a Aga Twardoch s coververzemi písní legend hvězd polské hudební scény, včetně Czesława Niemena a skupiny Republika. O zábavu diváků se postarají také naši partneři ze sítě tělocvičen Form Factory, kteří připravili sestavu cvičení na trávníku pro celou rodinu. Večer se uskuteční módní přehlídka připravená Akademií výtvarných umění v Lodži a promítání filmu v letním kině.

Našimi speciálními hosty budou letos zástupci běloruské a ukrajinské národnostní menšiny v České republice, kteří představí své kulturní aktivity ve speciálním stánku a vystoupí na pódiu se speciálním uměleckým programem.

Nebude chybět ani dobré jídlo a pití. Gastronomická nabídka zahrnuje grilované pokrmy, bigos, sledě, pirohy, saláty, polévky a koláče. Budete moci ochutnat tradiční vratislavské perníky, dospělí jsou zváni na ochutnávku piva z místních polských pivovarů a medoviny.

Předběžný program:

14.00 otevření zahrad

14.10 oficiální zahájení

14.30 tanec Polonéza v podání žáků polské školy

15.00 koncert skupiny Buraky

16.30 Pohybově-zábavné cvičení: Form Factory na pódiu

17.00 prezentace města Vratislav

17.30 zábavný pohybový trénink: Form Factory (za scénou)

18.00 umělecký program připravený ukrajinskou a běloruskou menšinou 

19.00 koncert: Aga Twardoch

20.00 módní přehlídka připravená Akademií výtvarných umění v Lodži

20.30 letní kino