Video placeholde
Josef Abrhám v romantickém snímku Přijde letoš Ježíšek?
Josef Abrhám v romantickém snímku Přijde letoš Ježíšek?
Josef Abrhám v televizním filmu Městem chodí Mikuláš
Josef Abrhám ve filmu Konec starých časů
Josef Abrhám ve filmu Konec starých časů
18
Fotogalerie

Zemřel Josef Abrhám. Odešel necelý rok po milované Libuši Šafránkové

Zemřel Josef Abrhám, bylo mu 82 let. Jeden z nejpopulárnějších českých herců trávil podzim života v ústraní a mimo oči veřejnosti, úplně se stáhl po smrti své milované manželky Libuše Šafránkové (†68) v červnu roku 2021.

Přestože na televizních obrazovkách ztvárnil Abrhám celou řadu postav, všichni si jej okamžitě vybaví ve dvou rolích, jimž svou tvář propůjčil asi nejvýrazněji: jako doktora Blažeje z Nemocnice na kraji města, a jako podvodníčka Vránu z komedie Vrchní, prchni!.

Přelétavého doktora, posléze i primáře Arnošta Blažeje, co nedokázal odolat šarmu ztepilé zdravotní sestry Iny, anebo vykutáleného knihkupce Dalibora Vránu, jenž byl, stejně jako lékař z borské nemocnice, milovníkem krásných žen, mu už nejspíš nikdo neodpáře. Jejich představitel Josef Abrhám, to měl přitom se svými hrdiny ve skutečném životě jen pramálo společného. Celý život strávil po boku jedné manželky, filmové Popelky Libuše Šafránkové. Jeho nejmilejším koníčkem pak navíc nebyla hra na housle, ale na klavír. A fotografování.

Jeden z nejpopulárnějších českých herců své umění, podle kritiků bravurní, uplatnil nesčetněkrát na divadle, ve filmu i na televizní obrazovce. Josefa Abrháma proslavily role humorné i vážné, v jakékoliv poloze byl uvěřitelný. Však také v roce 2020 získal cenu Thálie za celoživotní dílo. Narodil se přitom 14. prosince 1939 do cihlářské rodiny v Kunovicích, kde prožil celé dětství: „Lítali jsme po loukách, zahradách, lese, koupali se v rybníku. Zažil jsem tu i válku, kterou jsem tehdy vnímal velmi romanticky a dobrodružně,“ vzpomínal v jednom rozhovoru pro E15.

Více si přečtěte na Blesk.cz >>>