Video placeholde
Slunečník, Měsíčník, Větrník a Večernice z pohádky Princ a Večernice.
Libuše Šafránková ve filmu Kolja
Tři oříšky pro Popelka
Šafránková se dočkala role Svěrákovy manželky.
Z filmu Svatební cesta do Jiljí
25
Fotogalerie

Libuška Šafránková se díky svým rolím stala platonickou láskou hned několika generací

Zemřela Libuška Šafránková, Popelka i hvězda Večernice. Její divadelní, televizní i filmové role většinu z nás provázely celý život. Hrála v pohádkách, televizních inscenacích i oscarových bijácích. Zavzpomínejte s námi na deset našich (a snad i vašich) nejlepších a nejoblíbenějších rolí Libušky Šafránkové. 

Libuše Šafránková byla v podstatě fenomén od mládí. Poprvé zazářila v televizní inscenaci Babičky, kde v osmnácti letech ztvárnila Barunku. Její projev byl údajně tak silný, že dojímala k slzám i samotné tvůrce. Svou kariéru odstartovala už na brněnské konzervatoři, vystřídala několik divadel, včetně toho Národního, ale nejvíce času strávila v Činoherním klubu. Když skončila tam, už se na prkna nevrátila. 

Diváci si ji pamatují hlavně pro její filmové role. Absolutní českou legendu z ní samozřejmě udělaly pohádky, hlavně tedy Tři oříšky pro Popelku, kde hrála titulní postavu v kamizole, co není myslivec. Rok co rok se o Vánocích všichni rozněžníme nad tím, jak se ze zamazaného písklete stane princezna… a nejsme mimochodem sami. Popelka je extrémně populární i v Německu a ve Skandinávii. Jako česká pohádková jednička pak pochopitelně ztvárnila i titulní hvězdu ve snímku Princ a Večernice.

V její herecké kariéře se promítl i její osobní život. Vdala se za kolegu Josefa Abrháma a spolu se několikrát na plátně objevili jako pár. Svatební cesta do Jiljí je pro tohle naprosto příznačná. Ale manželé hráli i v takové klasice jako Vrchní, prchni! 

Se svým mužem sdílela i lásku k svěrákovskému humoru, který se dělá, jak Abrhám říkal, „se smrtí v oku”. Takže hrála důležitou roli ve Vesničko má, středisková, v Obecné škole nebo v oscarovém trháku Kolja. Svůj smysl pro humor dokázala ale i v taškařici Jak utopit doktora Mráčka nebo v hrabalovské adaptaci Slavností sněženek

Kariéru ukončila v roce 2015, kdy ji byla diagnostikována rakovina plic, chtěla se soustředit na boj s nemocí. Její smrt potvrdil pro CNN Prima News její syn Josef Abrhám. Bylo jí čerstvých osmašedesát let.